2011. december 16., péntek

Marcipános fahéjas kalácskák

Vendégünk volt vasárnap, ezért készítettem ezt a kicsit bonyolultabb süteményt. Mivel a vendégünk laktózérzékeny, ezért vízzel, Liga margarinnal készítettem a kelt tésztát, de az eredeti receptben tejjel és vajjal gyúrt tészta szerepel. Így is finom lett, de legközelebb még több marcipánt fogok használni, nekem kevés volt.
Nagyon finom sütemény lett. A reggeli kávéhoz is finom volt még, bár azért frissen, langyosan a legjobb. A kardamom és fajéj miatt akár lehet karácsonyinak is titulálni.


Hozzávalók:
2,5 dcl tej (nálam most víz)
1/2 friss élesztő
7,5 dkg vaj vagy margarin (nálam most Liga)
5 dkg cukor
csipet citromos só
1 kk őrölt kardamom
35 dkg liszt

Töltelék:
10 dkg margarin (nálam Liga)
20 dkg marcipán
1 kk őrölt fahéj
2 kanál cukor

Tetejére egy tojás elhabarva

A recept elég faramuci volt, úgyhogy én a tapasztalataim alapján készítettem egy kelt tésztát a fent megadott hozzávalókból. Egy óra kelesztés után kinyújtottam és a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Míg a tészta kelt a marcipánt megreszeltem és összekevertem a margarinnal, fahéjjal, cukorral, szép simára. A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, rákentem a tölteléket az egyik felére kicsit vastagabban és az üres oldalt ráhajottam. Kb. 1,5 cm-s csíkokat vágtam belőle és összetekertem kedvem szerint, úgy hogy a két vége összeérjen és össze is  tapasztottam. Megkentem tojással a tetejét, a tepsiben még hagytam fél órácskát kelni, majd sütöttem, míg megpirultak. Egy picit kifolyik a töltelék, de ez nem nagy baj.


Mandulás gluténmentes puszedli

Az Ezerfűszer fűszerboltban, a Mammut mellett (a piactéren, oldalt a legalsó sziten húzódik meg) vettem egy csomag mézeskalács fűszerkeveréket, aminek nagyon megtetszett az illata. Általában nem szeretem az előre összekevert fűszereket, de ezzel kivételt tettem és nem csalódtam, nagyon-nagyon finom lett vele a sütemény.
Karácsonyi ráhangolódásként sütöttem Ábelnek, de ahogy az szokott lenni, mindenkinek nagyon ízlett.


Hozzávalók:
200 g mandula (Aldis őrölt)
1 tojás
80 g Liga margarin
10 csepp Stevia Fluid
2 evk méz
1 púpos kk mézeskalács fűszer
100 g Tibi tejcsoki
1 evk gluténmentes liszt
1 csipet sütőpor

Akkor jöjjön a recept.
A csokit a margarinnal és a mézzel összemelegítem. A tojást habosra keverem a Steviával és a fűszerekkel, majd beleöntöm a felolvasztott csokis keveréket. Elkavarom. Beleszórom a mandulát, lisztet és sütőport. Egy órára hűtőbe teszem, majd golyókat formázok, kicsit ellapítom és sütőpapíros tepsire rakosgatom. Egy szem mandulát nyomok a közepébe és 15-20 perc alatt, 180 fokon megsütöm. Pihe-puha nagyon ízletes sütemény lesz. Természetesen működik másik liszttel is, de úgy is, hogy kevesebb mandula és több liszt kerüljön bele. Másféle csokit is lehet használni, de ez gluténmentes. A Stevia egyáltalán nem érzik, mert a fűszerek nagyon karakteresek, ezért bátran használhatjuk benne.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...