2011. december 16., péntek

Marcipános fahéjas kalácskák

Vendégünk volt vasárnap, ezért készítettem ezt a kicsit bonyolultabb süteményt. Mivel a vendégünk laktózérzékeny, ezért vízzel, Liga margarinnal készítettem a kelt tésztát, de az eredeti receptben tejjel és vajjal gyúrt tészta szerepel. Így is finom lett, de legközelebb még több marcipánt fogok használni, nekem kevés volt.
Nagyon finom sütemény lett. A reggeli kávéhoz is finom volt még, bár azért frissen, langyosan a legjobb. A kardamom és fajéj miatt akár lehet karácsonyinak is titulálni.


Hozzávalók:
2,5 dcl tej (nálam most víz)
1/2 friss élesztő
7,5 dkg vaj vagy margarin (nálam most Liga)
5 dkg cukor
csipet citromos só
1 kk őrölt kardamom
35 dkg liszt

Töltelék:
10 dkg margarin (nálam Liga)
20 dkg marcipán
1 kk őrölt fahéj
2 kanál cukor

Tetejére egy tojás elhabarva

A recept elég faramuci volt, úgyhogy én a tapasztalataim alapján készítettem egy kelt tésztát a fent megadott hozzávalókból. Egy óra kelesztés után kinyújtottam és a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Míg a tészta kelt a marcipánt megreszeltem és összekevertem a margarinnal, fahéjjal, cukorral, szép simára. A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, rákentem a tölteléket az egyik felére kicsit vastagabban és az üres oldalt ráhajottam. Kb. 1,5 cm-s csíkokat vágtam belőle és összetekertem kedvem szerint, úgy hogy a két vége összeérjen és össze is  tapasztottam. Megkentem tojással a tetejét, a tepsiben még hagytam fél órácskát kelni, majd sütöttem, míg megpirultak. Egy picit kifolyik a töltelék, de ez nem nagy baj.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...