2010. március 7., vasárnap

Muszaka




Ma ebédre muszakát készítettem. Elég sok macera van vele, ill. elég sok ideig tart mindent előkészíteni. Vettem három szép padlizsánt, ezért készült ma ez az ebéd, egyébként inkább nyáron szoktam ilyet készíteni. Először Nelli barátnőmnél ettem, és az ő receptje alapján készítettem el, de az sajnos elveszett, így csak az ízemlékekből főztem.
Hozzávalók:
3 szép padlizsán
1,2 kg krumpli
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma.
400 g darált hús (nálunk most sertéscomb volt, itthon darálva, de nagyon finom marhával is)
paradicsomkonzerv vagy passata
fűszerek: szerecsendió, fahéj, menta, friss petrezselyem levél, szegfűszeg, gyömbér, bazsalikom, fehérbors, só, pici cukor
besamell mártás
sajt

A padlizsánokat meghámozom, kockákra vágom és megsózom, egy szűrőben lecsöpögtetem. A krumplit megmosom és héjában odateszem főni. Ha megfőtt, megpucolom és pihenni hagyom. Addig a hagymát apróra kockázom és az olajon megdinsztelem, mikor már majdnem kész, hozzáadom a három fej fokhagymát préselve és egy percig azzal is párolom. Majd jön a hús amit beletéve folyton kavargatok. Mikor kifehéredik, leturmixolom a paradicsomokat (lehet frissből is, héját lehúzva) és hozzáöntöm. Fűszerezem, ízlés szerint és lassan összefőzöm. Elég sűrűnek kell lennie. Mikor kész, félreteszem, megsütöm olajban a padlizsánokat. Egyszerre keveset teszek a serpenyőbe, mert nagyon sok olajat szív be és most az a cél, hogy hamar megsüljön, ne legyen gumis. Ha már minden kész, a tepsi aljába terítem a krupliszeleteket, picit megsózom, elosztom rajta a padlizsánkockákat és a paradicsomost húst is. Majd készítek egy kis besamelt és azt is a tetejére öntöm. 200 fokon 20 percig sütöm, majd a sajtot is ráteszem és addig sütöm, míg a teteje megpirul. Ez se túl fotogén étel, de annál finomabb.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...