2009. augusztus 9., vasárnap

Leves és süti




Ezen a héten ismét itt volt anya, ezért sokszor készült olyan étel, amelyet én szeretek. A férjem sajnos nem szereti az idény zöldségek nagy részét (karfiol, zöldbab, tök, padlizsán), úgyhogy elég nehéz főznöm.
Készült zöldbableves és kaporleves. A kaporleves nekem nagyon bejött, pedig egyszerű.
Kellett bele: vaj, kapor, tejföl, leveskocka, víz, kevés liszt. A szokásos "tejfölös leves" módon kellett elkészíteni: vajon a kaprott megpároltam, felöntöttem húsleveskockából készült "húslevessel" és mikor főtt egyett behabartam a lisztes tejföllel, fölforraltam. Kép is van, de nem túl látványos.

Ezzel egyidőben anya készített egy cukkinis sültet. Egy cukkinit (kisebb) és egy patiszont megpucoltunk és lereszeltünk. Besóztuk és kinyomkodtuk. 35 dkg volt a végén. Tettünk hozzá 15 dkg lisztet, egy kk sütőport, fűszereket (kapor, bors, só) és egy tojást. Bő olajban kisütöttük. Olyan volt, mint egy kenyérke, nekem annyira nem jött be, mert az olajban sülteket nem annyira szeretem.
A következő héten újból elkészítettem a fentebbi ételt, annyi változtatással, hogy tettem bele néhány szem reszelt krumplit, trapista sajtot reszelve és kontakt grillben sütöttem meg. Szerintem ez nagyon finom lett, olyan, mint mikor krumpliból készítjük, csak könnyebb és nem annyira száraz, ill. kalóriaszegényebb, ami mostanában sajnos, nagyon is szempont.

Készítettem még egy szilvás, almás kelt pitét. Egyszerű kelt tészát készítettem, tejjel, egy tojással, cukorral, élesztővel. Kelesztettem és belenyomkodtam egy tepsibe. A szilvákat megmostam, kimagoztam, feleztem és héjával lefelé beletettem a tepsibe a tésztára sornként. Sütés előtt megszórtam fahéjjas cukorral. A szilva kevés lett és ezért három alma is került a tészta végére. Azt is megszórtam fahéjas cukorral. Az almás rész meglepően finom lett, hamarabb elfogyott, mint a szilvás, legközelebb teljesen almás lesz a pite, mert a savanykás nyári alma így nagyon finom.

Készítettem még kukorica prószát. A receptet itt találtam, annyit változtattam rajta, hogy tettem bele kevés olvasztott margarint. Finom lett, de valahogy az alja szárazabb lett, mert a kukorica dara a híg keverékben leszált az aljára. Még apósomnak is ízlett, ami nálunk nagy szó. :)

Volt a héten tésztaétel is. Mi mindig durumtésztát használunk. Egy kisebb cukkinit felvágtam és megpirítottam provanszi fűszerrel egy kis olajon. Felöntöttem tejszínnel és összekevertem a tésztával. Még sült egyet sajttal a tetején. Olyan finom lett, hogy seperc alatt elfogyott, kép nem is készült.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...