2012. február 18., szombat

Gluténmentes, cukormentes banános máktorta

A kicsit hosszú cím egy egyszerű, de szerintem nagyszerű süteményt takar. Előbányásztam a múltkor régi Nők Lapja Konyhából egy tejszínes máktorta receptet. Mivel csak két evk liszt kellett bele, gondoltam, pont nekünk való. A mák fontos alapanyag a gluténmentes étkezésben, mert egyrészt lisztpótló, másrészt tele van vassal, amire minden lisztérzékenynek nagy szüksége van. 
Persze nem igazán bírtam tartani magam a recepthez, de nem is baj, mert így is tökéletes sütemény lett, majd máskor kipróbálom az eredeti receptet is. Én magam sajnos nem kóstoltam (csak amit le tudtam vakarni a tortaformáról), de az óvónők szerint nagyon finom volt.


Hozzávalók:
120 g darált mák (ennyi volt itthon)
40 g egész mákszem
90-100 g Schar mix B liszt
fél csomag sütőpor
2 tojás
2 dcl habtejszín
3 banán
Stevia Fluid Nova ízlés szerint (kóstolgatni kell)

A banánt összetöröm villával egy tálban, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, habosra keverem. A száraz anyagokat összemérem (összesen 250 g száraz anyag kell hozzá, szerintem lehet több mákot és kevesebb lisztet tenni). Majd a tojásos masszához öntöm és alaposan elkavarom. Kapcsos, kivajazott tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 30 percet sütöm (villapróba). Kóstolgatni kell a masszát, mert a banán édessége miatt több-kevesebb édesítőre van szükség. Egyáltalán nem érzett az ízén. A kész torta tetejét bevontam glazúrral.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...