2012. december 31., hétfő

Szilveszter - finomságokkal

Évek óta itthon töltjük a szilveszter éjszakát. Egyrészt mert két kisgyerekkel nem tudunk túl sok helyre menni, másrészt mert nekem a nap 10:00-kor véget ér, egyszerűen nem bírok fennmaradni, az év utolsó éjszakáján sem. Most már annyira nagyok a fiuk, hogy talán kibírják éjfélig (csak én kibírjam velük), így egy baráti párhoz megyünk. Természetesen örülök, hogy végre készülhetek finomságokkal, süthetek - főzhetek és lesz közönsége. 
Az alábbiakban közreadom a terveimet, hátha valakinek inspiráció így az utolsó pillanatra. 
Mivel van, amivel már készen vagyok és van aminek az elkészítése még hátravan, ezért most csak a receptek egy részét tudom közkinccsé tenni.

1. Céklás humusz Hugh Fearnley-Whittingstall (karácsonyra kapta a férjem a könyvet, tőlem) módra

Hozzávalók:
200 g sült cékla
egy csipet őrölt római kömény
egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyér
egy evk tahini
1 gerezd fokhagyma
2-3 evk olíva olaj
80 g pirított dió
bors, só

Előző este sütőzacskóban megsütöttem három céklát (kb. 1 óra 200 fokon). Megpucoltam és a turmixgépbe aprítottam. Hozzátettem minden más hozzávalót és krémesre turmixoltam.
Nagyon finom lett, bár nem rajongom a római köményért, ehhez a krémhez kell.

2. Füstölt tofus padlizsán krém
Az inspiráció a recepthez szintén egy karácsonyra kapott szakácskönyvből származik. Egyébként szuper a könyv, iszonyúan örültem neki. Rengeteg ötletes recept, semmi különleges hozzávaló csak sok zöldség, hüvelyes, gyümölcs és gabona. Sokat fogok főzni belőle.

A recept szerint a padlizsánt kellett volna füstösre sütni, de tudom, hogy az nekem nem megy, így a füstös ízt kívülről adtam hozzá, a nagyon enyhén füstös ízű tofuval és egy kk füstölt paprikával. Nagyon finom lett ez is. Itt a képen nem túl mutatós, de tényleg finom, érzik a padlizsán íze, amit én szeretek, és az enyhe füstös íz, mm.....


3. Zabkeksz (sós) - Hugh Fearnley-Whittingstall magyarul megjelent szakácskönyvéből.

Ígéretes recept, félelmeimmel ellentétben nem volt macerás elkészíteni. Bár csak zabpehely van benne, szépen összeáll a tészta és formázható. Igaz én rudakat gyártottam belőle, mert ez a forma a mártogatáshoz tökéletes. Nagyon-nagyon finom volt, szerintem még sokszor fogom készíteni. Itt még nyers a tészta, de mikor megsül, elképesztően ropogós és zamatos. Mondjuk én szeretem a zabpelyhet minden formájában, így nem csoda, hogy nekem nagyon bejött. Ezt terveztem a mártogatósokhoz, plusz zöldségrudakat, hogy maradjon hely az éjszakai lakomának is.

Hozzávalók:
150 g apró szemű zabpehely
150 g nagy szemű zabpehely
80 ml kókuszolaj (nála olíva)
egy maréknyi magkeverék (nálam: mák, napraforgómag, szezámmag és lenmag, kb. egy-egy evk.)
annyi forró víz, amennyivel kemény lesz a tészta (nála kb. 150 ml, én sajnos nem néztem)
só, és kb. 3-5 tekerésnyi bors

A száraz anyagokat egy tálba mértem, a közepére öntöttem a felolvasztott kókuszolajat és gyorsan öntöttem hozzá forró vizet, miközben a robotgép spiráljával kevertem. Az elején úgy nézet ki, hogy nem áll össze, de mikor elég nedvesnek láttam a keveréket, hagytam kicsit pihenni és az apró szemű zabpehely szépen "felolvadt" és összefogta a masszát. Kb. 10 perc pihenés után a felét gömb formában egy sütőpapírra tettem és kicsit meglisztezve a tetejét kinyújtottam kb. 0,5 cm vastagra. Derelyevágóval elvágtam és széthúzkodtam, majd a papírt beemeltem a tepsibe (két részlet volt) és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

4. Fűszeres lencsekrém
Finom lett, a dió nem érzett benne, de nekem őrülten sok lett. Még a vendégségből is bőven hoztunk haza.

5. Répás - füstölt sajtos krém
Ez régóta családi és baráti kedvenc. A répa nem érzik, viszont nagyon finom az édeskés íz a füstölt sajttal. Kihagyhatatlan.

6. Céklás brownie - szintén Hugh receptje
Hű, ez nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom. A teteje és széle ropogósabb és az egész édesen szaftos, nagyon tuti brownie recept. A vendégeknek is nagyon ízlett, többen elkérték a receptet.
Hozzávalók:
250 g vaj (nálam Liga margarin)
200 g étcsoki
200 g barna cukor
3 tojás
150 g teljes kiőrlésű liszt
1 kk sütőpor
1 evk kakaó
200 g főtt vagy sült cékla lereszelve

A vajat és csokit összeolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást elkeverjük a barna cukorral.  A liszthez hozzáadjuk a sütőport és egy evk kakaót (ez utóbbi saját ötlet). A tojásos masszához keverjük a csokis vajat. Eddig robotgéppel dolgozunk, utána átváltunk lapos fakanálra. Belekeverjük, laza mozdulatokkal a reszelt céklát és rászitáljuk a lisztes keveréket. Ezt is könnyed kanálmozdulatokkal belekeverjük. Mehet a 25*30 tepsibe, 180 fokon nekem kb 40 percet sült. Mikor a közepéből már csak nedves morzsák jönnek ki, akkor jó. Persze, ahogy a többi brownie-t nem szabad túlsütni.

7. Gluténmentes mandularopogós
Ezt már nagyon régen szerettem volna kipróbálni és most a rengeteg átnézett recept közül erre esett a választásom. Remélem nem bánom meg. Ezt sajnos túlsütöttem, így a gyerek nem nagyon ette, azt mondta: "Anya, ebbe beletörik a fogam!" Az ízével nem volt baj, de gyanítom, hogy finomabb is lehetett volna, ha nem sütöm 20 perccel tovább, mint kellett volna (sajnos közben filmet néztem, és totál kiment a fejemből a sütemény, igazi háziasszony: egyik kezével tésztát kever, másikkal a laptopot idomítja, ezért így járt :)).

Természetesen a kencék is gluténmentesek, a céklás kivételével, de jó lenne, ha a lottószámokban olyan biztos lennék, mint abban, hogy a gyerek ezt nem fogja megkóstolni.

Boldog Új Évet minden kedves Olvasómnak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...