2011. április 10., vasárnap

Hurrá, Ábel jól van!

Ezt a hihetetlen örömhírt szeretném megosztani mindenkivel, hogy Ábel negyedéves vérvételi eredménye tökéletes, mármint ami a szöveti transzglutaminázt illeti. Minden érték rendben van, és ez hatalmas dolog! Főleg úgy, hogy a professzor is azt mondta, még a vérvétel előtt, hogy lehet, hogy még pozitív lesz, hiszen csak három hónapja tartjuk a diétát. De nem, teljesen negatív. Azt is tudom, hogy az unokatestvérénél, aki szintén évekig tartotta a diétát, sőt, még a tej és a tojás is tilos volt neki egy ideig, sokáig pozitív volt a tesztje.
Ez azt jelenti, hogy ügyesek vagyunk, és azt is, hogy Ábel jól reagál a diétára.
A vas értékeit most nem nézték, csak immunlabor volt, de gondolom, így az is rendeződik hamarosan.
Nagyon boldog vagyok!

Ja, és Áron nem lisztérzékeny, ami szintén szuper hír!

Itt mindketten gluténmentes mogyorókrémes zsömlét reggeliznek. Utána teljes renoválás kell.


Lazacpástétom

Hű, milyen jól is hangzik a cím, mintha valami polgári konyhát vinnék, pedig nem. Egyszerűen arról van szó, hogy le kellett olvasztani a fagyasztószekrényt, ezért a benne árválkodó, még karácsonyról ott ragadt, apró ficnikre vágott lazachúst el kellett használni, mert ahhoz túl drága, hogy kidobjuk. Mivel Farkasapa tésztában sütve képzelte el, kerestem hozzá receptet. Malackarajnál találtam egy egyszerűnek tűnőt, így azt készítettem. el.







Hozzávalók:
20 dkg. liszt
5 dkg vaj
1 tojás

kevés víz, amennyivel rugalmas tésztát gyúrhatunk

kb. 30 dkg lazachús, maradék, apróra vágva
egy csokor zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma

két csokor petrezselyem
egy csipet citromos só
bors
kb. 5 dkg vaj (nem margarin)

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és egy órát pihentettem a hűtőben. A lazachús nagy részét pépesítettem a többi hozzávalóval. A tésztát kinyújtottam, akkorára mint a sütőforma, kicsit úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
A pépesített holmit belekanalaztam, majd a maradék lazachúst is rátettem. Kevés pépes holmi a tetejére és befedtem a másik tésztalappal. Kis formákat vágtam a tetejére, lekentem tojással, megszurkáltam és 180 fokos sütőben sütöttem kb. 50 percet, amíg a tetején láttam, hogy szép piros.

Medvehagymás krumplis pogácsa


Nem emlékszem, tavaly feltettem-e, de tudom, hogy  medvehagyma szezon idején is szerepelt nálunk. Nekem azért nem nagy barátom a medvehagyma. Finom-finom, de valahogy mindennek olyan jellegzetes ízt ad, minden mást elnyomva, hogy annyira nem ízlik. A pogácsába szerintem nagyon jó, mert annak elég semleges az íze, jól feldobja a medvehagyma, vagy macihagyma, ahogy mostanában néhány blogon olvasom. A leves is finom lehet, de olyan nagy keletje nincs nálunk a hagyma leveseknek, ezért nem is fárasztom magam valami új kitalálásán.
Ha valakinek van bevált pogácsa receptje, akkor abba nyugodtan mehet pluszban medvehagyma, akár krumplis, akár túrós vagy bármilyen más pogácsa. Nekem egy jól bevált krumplis pogácsa receptem van, ha ilyesmire vágyunk, általában ezt sütöm.
Ez pedig a következő:
50 dkg liszt (most fele kenyér, fele BL55-ös volt)
30 dkg krumpli (főzve, pucolva, reszelve)
1 dcl tej, amiben feloldunk 3 kk sót
2,5 dkg élesztő (én ehhez szárazat szoktam, mert azt csak beleszórom a lisztbe, ezért ezzel egyszerűbb, abból egy tasak kell)
2 tojás sárgája
15 dkg margarin
medvehagyma, ízlés szerint

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy éjszakára a hűtőbe tesszük, lefedve egy nedves konyharuhával. Szépen megkel reggelre. Akkor kiborítom egy deszkára, kicsit (kb. egy órát) hagyom szobahőmérsékleten pihenni, aztán egy újnyi vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom és tepsire sorakoztatom (sütőpapír kell alá!), megkenem tojással és 200 fokon sütöm rövid ideig (kb. 30 perc). Lehet rá szórni sajtot vagy amit úgy ítélünk, hogy illik hozzá.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...