2011. április 10., vasárnap

Medvehagymás krumplis pogácsa


Nem emlékszem, tavaly feltettem-e, de tudom, hogy  medvehagyma szezon idején is szerepelt nálunk. Nekem azért nem nagy barátom a medvehagyma. Finom-finom, de valahogy mindennek olyan jellegzetes ízt ad, minden mást elnyomva, hogy annyira nem ízlik. A pogácsába szerintem nagyon jó, mert annak elég semleges az íze, jól feldobja a medvehagyma, vagy macihagyma, ahogy mostanában néhány blogon olvasom. A leves is finom lehet, de olyan nagy keletje nincs nálunk a hagyma leveseknek, ezért nem is fárasztom magam valami új kitalálásán.
Ha valakinek van bevált pogácsa receptje, akkor abba nyugodtan mehet pluszban medvehagyma, akár krumplis, akár túrós vagy bármilyen más pogácsa. Nekem egy jól bevált krumplis pogácsa receptem van, ha ilyesmire vágyunk, általában ezt sütöm.
Ez pedig a következő:
50 dkg liszt (most fele kenyér, fele BL55-ös volt)
30 dkg krumpli (főzve, pucolva, reszelve)
1 dcl tej, amiben feloldunk 3 kk sót
2,5 dkg élesztő (én ehhez szárazat szoktam, mert azt csak beleszórom a lisztbe, ezért ezzel egyszerűbb, abból egy tasak kell)
2 tojás sárgája
15 dkg margarin
medvehagyma, ízlés szerint

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy éjszakára a hűtőbe tesszük, lefedve egy nedves konyharuhával. Szépen megkel reggelre. Akkor kiborítom egy deszkára, kicsit (kb. egy órát) hagyom szobahőmérsékleten pihenni, aztán egy újnyi vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom és tepsire sorakoztatom (sütőpapír kell alá!), megkenem tojással és 200 fokon sütöm rövid ideig (kb. 30 perc). Lehet rá szórni sajtot vagy amit úgy ítélünk, hogy illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...