2010. március 6., szombat

Szélfogó kutya



Az egyik Praktika magazinban láttam egy szélfogó, ajtó elé fektethető, tacskó formájú varrott kutyát. Rögtön eldöntöttem, hogy én is varrok egyet. A megvalósítás sokáig váratott magára, mert csak esténként tudtam szabni és varrni, de aztán egyszer csak készen lett.
A szabásminta megtalálható az újság mellékletében. Az anyagokat szabadon variáltam, mert természetesen pont olyanjaim nem voltak itthon, amilyeneket az újságban lévő kutyához használtak, de azért így is jó lett.
A gyerekek néha felszedik az ajtó elől és játszanak vele, mint egy plüsállattal. Nem bánom, örülök, hogy tetszik nekik.


Macesztorta áfonyalekvárral, kókuszgolyó



Macesztorta áfonyalekvárral




Erre a fura, még soha nem látott receptre az új Nők lapja Konyhában bukkantam rá. Mivel volt itthon bőven pászkám, egy korábbi recept kipróbálása (sós, karamellás kréker - recept és kép később, ha majd újra megsütöm, mert az első nem sikerült túl jól, de így is finom lett). Nem túl fotogén süti, de tényleg finom.
Kifejezetten a férjem kérte, hogy készítsem el, mikor átlapozta az újságot és meg volt vele elégedve.

Hozzávalók:
12 dkg pászka ledarálva, vagy finomra törve
3 tojás
fél citrom reszelt héja
4 dkg darált dió
8-10 dgk megybefőtt lecsöpögtetve
5 dkg süthető csoki (én Boci keserűt használtam)
4 evk cukor
1 dcl olaj
csipet só
fél csomag sütőpor (az eredeti receptben nem szerepelt)
ízlés szerint málna vagy más lekvár (nekünk csak áfonyát sikerült szerezni, szerintem málnával még jobb lehet).

A leírás úgy szólt, hogy a tojásokat a cukorral habbá verem. Hát nem lett igazi kemény hab, hiszen a teljes tojás benne volt. A pászkát se törtem egészen porszerűre, inkább apró darabos volt. Szóval a többi hozzávalót összekeverjük egy másik tálban. A felvertt tojáshoz hozzácsurgatjuk az olajat, majd finoman hozzákeverjük a többi hozzávalót.
170 fokon 40-50 percig sütjük. Nekem egy idő után le kellett fednem a tetejét, mert nagyon pirult és féltem, hogy a közepe még nincs megsülve.
Szerintem nagyon finom lett. A dió, megy és fahéj nagyon jó együtt, nem túl édes, ami nálam előny.

Kókuszgolyó

Még soha nem készítettem, de most a megybefőtt felfogott levét szerettem volna felhasználni. Volt itthon porrá őrőlt háztartási keksz is, ezért gondoltam itt a jó alkalom, hogy először elkészítsem a klasszikus kókuszgolyót.
Hozzávalók (nem mértem semmit, csak érzésre)
porrá őrőlt háztartási keksz
dió darálva
megylé
egy marék porcukor
rumaroma
kakaó
Összegyúr, golyót formáz és egy megyszemet dug a közepébe. Szokták tejjel is készíteni, de anyukám régen mindig megylével készítte, ezért én is így csináltam. Kicsit savanykásabb, mint a klasszikus, de ízlett nekünk. Áron, a legkisebb, egyből 4 -et nyomott be, miután meglátta.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...