
Macesztorta áfonyalekvárral
Kifejezetten a férjem kérte, hogy készítsem el, mikor átlapozta az újságot és meg volt vele elégedve.
Hozzávalók:
12 dkg pászka ledarálva, vagy finomra törve
3 tojás
fél citrom reszelt héja
4 dkg darált dió
8-10 dgk megybefőtt lecsöpögtetve
5 dkg süthető csoki (én Boci keserűt használtam)
4 evk cukor
1 dcl olaj
csipet só
fél csomag sütőpor (az eredeti receptben nem szerepelt)
ízlés szerint málna vagy más lekvár (nekünk csak áfonyát sikerült szerezni, szerintem málnával még jobb lehet).
A leírás úgy szólt, hogy a tojásokat a cukorral habbá verem. Hát nem lett igazi kemény hab, hiszen a teljes tojás benne volt. A pászkát se törtem egészen porszerűre, inkább apró darabos volt. Szóval a többi hozzávalót összekeverjük egy másik tálban. A felvertt tojáshoz hozzácsurgatjuk az olajat, majd finoman hozzákeverjük a többi hozzávalót.
170 fokon 40-50 percig sütjük. Nekem egy idő után le kellett fednem a tetejét, mert nagyon pirult és féltem, hogy a közepe még nincs megsülve.
Szerintem nagyon finom lett. A dió, megy és fahéj nagyon jó együtt, nem túl édes, ami nálam előny.
Kókuszgolyó

Hozzávalók (nem mértem semmit, csak érzésre)
porrá őrőlt háztartási keksz
dió darálva
megylé
egy marék porcukor
rumaroma
kakaó
Összegyúr, golyót formáz és egy megyszemet dug a közepébe. Szokták tejjel is készíteni, de anyukám régen mindig megylével készítte, ezért én is így csináltam. Kicsit savanykásabb, mint a klasszikus, de ízlett nekünk. Áron, a legkisebb, egyből 4 -et nyomott be, miután meglátta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése