2016. április 10., vasárnap

Szénhidrátmentes fahéjas tekercs (gluténmentes, cukormentes)

Ezt a tésztát már nagyon sokszor készítettem, változó mennyiségű túróval, de 200 g-nál többet nem tettem bele. Jó állagú, könnyű vele dolgozni és kevés kalóriát és 0 g szénhidrátot tartalmaz. Szeretem reggelire és vacsorára is enni, laktat, finom és igazán diétás! Készítettem már belőle kakaós csigát, csokis tekercset és most épp fahéjas tekercset, mert nagyon megkívántam. Sósan is készíthető, tervben van az is, persze akkor ki kell hagyni az édesítőt a tésztából (káposztás csiga, medvehagymás csiga, pizzás csiga). Próbáljátok ki bátran!


Hozzávalók:
200 g túró
1 evk negyedannyi édesítő
1 evk vaníliaaroma
2 db tojás
50 g víz
60 g Szafi ch csökkentő liszt
30 g bambuszrostliszt
fél csomag sütőpor
pici csipet só

Kenéshez: 30 g olvasztott kókuszolaj, 1 evk negyedannyi édesítő, 1,5 evk eritrit és egy bő evk fahéj. Természetesen kakaóval is lehet tölteni, akkor két kanál kakaót adjunk az édesítőhöz.

A nedves anyagokat és az édesítőt, ízesítőt összekeverjük, míg a túró, ha darabos szépen egyneművé válik. Annál finomabb állagú lesz a tészta, minél simábbra dolgozzuk a túrót, ha kell, be lehet vetni a botmixert is, vagy vehetsz krémesebb túrót. Hozzáadjuk a két féle lisztet és a sütőport és összegyúrjuk. A tészta rugalmas, nem túlságosan ragadós, szépen összeáll. Annyi bambuszrostlisztet adj hozzá, amennyi ilyen tésztát eredményez. Lehet 5 percet pihenni hagyni, így a rostok kicsit megszívják magukat. Szilikonos nyújtólapon nyújthatjuk, amit kicsit megszórunk bambuszrostliszttel, de tényleg csak picivel, nem úgy, mint a normál lisztes tésztánál. Két részletben érdemes kinyújtani, hogy igazán csinos kifliket kapjunk, mert ha az egész tésztával dolgoznánk, túl vastagok lennének a kiflik. Ha ragad bárhol, pici bambuszrostlisztet használj. Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát (kb. 30*13cm) és megkenjük a kókuszolajjal, majd megszórjuk a fahéjas édesítővel. A lenti képen látható módon felvágjuk és egyenként feltekerjük, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Meg lehet kenni tojással a tetejét, de én nem szoktam. 

Gluténmentes nutellás bukta

Egyszer láttam egy fotót egy nagyon guszta nutellás gombócról, emlékeim szerint a Ruppáner konyha oldalán, de sajnos mikor meg akartam csinálni, sehol nem találtam. Nem baj, gondoltam, azért össze tudok én állítani egy gluténmentes édes kelt tésztát, így nekiláttam. Nem muszáj ezt a receptet használnod hozzá, főleg ha nem ezek a lisztek állnak a rendelkezésedre, használhatod a neked bevált gluténmentes édes kalácstészta receptet is. 
Frissen nagyon-nagyon finomak voltak ezek a kis bukták, vagy gombócok, de másnap estére, szóval kb. 36 óra után azért megszikkadtak. Nem nagy adag, a nagyfiam két nap alatt elfogyasztotta, de el is kell, mert nem sok a folyadék benne, ezért könnyebben szárad. Azért joghurtot írtam, mert én aludttejjel készítettem (véletlenül megaltattam egy liter tejet), de szerintem joghurttal is tökéletes lesz, vagy joghurt és tej keverékével, ha nincs ennyi joghurtod otthon. Szóval, sütésre fel!





Hozzávalók:
150 g Nutri free mix per pane
50 g Házi Mester kenyérliszt
50 g tápióka keményítő
1/3 friss Budafoki élesztő
220 g natúr joghurt
1 evk porcukor
30 g olvasztott margarin

A joghurtot meglangyosítottam és beleszórtam két kiskanál kristálycukrot és belemorzsoltam az élesztőt. A liszteket és keményítőt tálba mértem, hozzáadtam a sót és a porcukrot. Mikor az élesztő feloldódott a joghurtban azt is hozzáöntöttem a lisztekhez és dagasztani kezdtem. Szépen összeállt a tészta, a végén hozzáadtam az olvasztott margarint és azzal is dagasztottam egy-két percig. Olajos kézzel öklömnyi darabokat szaggattam ki belőle és az olajos tenyeremben ellapítottam, majd a közepére kanalaztam egy púpos kanál nutellát és gombóccá formáztam. A tésztával könnyű volt dolgozni, egymáshoz tapadt és szakadás mentesen lehetett beburkolni a nutella halmocskát. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...