2012. március 11., vasárnap

Sütőzacskós kenyérkék

Reggel egy falat kenyér nem volt otthon, a bolt messze, így belevágtam ebbe a kenyérsütés projektbe, amire nem kizárólag hétvégén lehet sort keríteni, mert ez egy egyszerű recept, két óra összesen sütéssel, kelesztéssel együtt, érdemes munkanapokon is belevágni. A család hálás sóhajjal fogyasztotta a még meleg darabokat, bár ilyenkor fáj igazán a szívem Ábelért, aki csak nézheti, vágyakozva. Brr... ez a legrosszabb ebben az egészben, még akkor is, ha igyekszem az ő kívánságainak is eleget tenni, soha nem örülhet együtt velünk egy finom, meleg péksüteménynek.



Hozzávalók:
330 g BL 80 liszt
200 g langyos víz (lemértem, egyébként 200 ml volt)
fél csomag száraz élesztő (500 g -liszthez való)
1 kk méz
csipet aszkorbinsav
1 csapott kk só
1-2 evk burgonyapehely
1 evk olaj

A hozzávalókból az élesztő felfuttatásával tésztát dagasztok. Egy órán keresztül kelni hagyom egy fedővel ellátott kelesztőtálban (vagy akármiben). Két kisebb sütőzacskót megspriccelek vízzel, előkészítem egy tepsibe. A tésztát kiveszem a tálból, miután a duplájára kelt és hengert formázok belőle, ezt 8 közel egyenlő részre vágom. Kicsit megformázom (én már nem gyúrtam át) és óvatosan behelyezem a sütőzacskóba. A tetejét egy pengével két-három csíkban bemetszem és még 15 percet hagyom kelni. Addig a sütőt előmelegítem 200 fokra és 20 perc alatt megsütöm a kifliket.
Ropogós a héja, puha, könnyű a belseje. Még sokat növekszik a sütőben is.


Kakaós csiga laktózmentesen

A saját készítésű receptkönyvemben külön fül van az "Édes csigák"-nak, mert nagyon szeretem minden formájában (diós, kókuszos, mákos, almás, túrós, vaníliás, kakaós, csokis, soroljam még?). Most nem magunknak készítettem, hanem Farkasapa bulira vitte (jobb is, mert még ki tudja mire vetemedtem volna), de az illata otthon maradt. Nekem amúgy se szabadna ennem ilyesmit, így legalább illatával jóllakhattam (na jó, egyet a széléről megettem, hogy tudjam, finom-e). A tésztájának a receptje Keleti Andrea könyvéből származik, ott karamelles csiga néven fut, és egyszer már elkészítettem itt a blogon is. Könnyű tészta, nagyon jó vele dolgozni és nem szárad ki sütés után sem. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy laktózmentesen volt szabad csak elkészítenem ami ugye azt jelenti, se margarin (persze Ligát használhattam volna, de sehol nem lehet kapni), se tej (azzal kellett volna megöntözni) nem jön szóba. Végül ez lett:



Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dcl víz
6 tk cukor
fél tasak száraz élesztő
pici só
2 tojás sárgája

Töltelék: 
egy evk olaj
2 evk holland kakaópor
3 evk cukor
pici vanília
kevés kókusztej
egy vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból az élesztő felfuttatásával (1 dcl víz + 1 tk cukor + élesztő - 10 perc) tésztát gyúrunk. Nagyon lágy lesz, de nem baj, belisztezzük és kelni hagyjuk egy órát. Ha duplájára kelt téglalap alakúra nyújtjuk (alaposan lisztezzük a deszkát) és az olajjal végigsimítunk a tetején. Megszórjuk az előre összekevert cukros kakaóval, amibe pici vaníliát is szórunk és feltekerjük. Kb. 3 cm-s darabokra vágjuk és egy kisebb méretű tepsibe sorakoztatjuk. Hagyjunk helyet közöttük, mert még kelni fog a tészta. 10-20 percet még kelesztjük, közben 220 fokra bemelegítjük a sütőt és 15 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 perc előtt kivesszük és meglocsoljuk a vaníliás cukros kókusztejjel. 
Szerintem langyosan a legfinomabb, nem érdemes hagyni kihűlni. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...