2012. március 11., vasárnap

Kakaós csiga laktózmentesen

A saját készítésű receptkönyvemben külön fül van az "Édes csigák"-nak, mert nagyon szeretem minden formájában (diós, kókuszos, mákos, almás, túrós, vaníliás, kakaós, csokis, soroljam még?). Most nem magunknak készítettem, hanem Farkasapa bulira vitte (jobb is, mert még ki tudja mire vetemedtem volna), de az illata otthon maradt. Nekem amúgy se szabadna ennem ilyesmit, így legalább illatával jóllakhattam (na jó, egyet a széléről megettem, hogy tudjam, finom-e). A tésztájának a receptje Keleti Andrea könyvéből származik, ott karamelles csiga néven fut, és egyszer már elkészítettem itt a blogon is. Könnyű tészta, nagyon jó vele dolgozni és nem szárad ki sütés után sem. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy laktózmentesen volt szabad csak elkészítenem ami ugye azt jelenti, se margarin (persze Ligát használhattam volna, de sehol nem lehet kapni), se tej (azzal kellett volna megöntözni) nem jön szóba. Végül ez lett:



Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dcl víz
6 tk cukor
fél tasak száraz élesztő
pici só
2 tojás sárgája

Töltelék: 
egy evk olaj
2 evk holland kakaópor
3 evk cukor
pici vanília
kevés kókusztej
egy vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból az élesztő felfuttatásával (1 dcl víz + 1 tk cukor + élesztő - 10 perc) tésztát gyúrunk. Nagyon lágy lesz, de nem baj, belisztezzük és kelni hagyjuk egy órát. Ha duplájára kelt téglalap alakúra nyújtjuk (alaposan lisztezzük a deszkát) és az olajjal végigsimítunk a tetején. Megszórjuk az előre összekevert cukros kakaóval, amibe pici vaníliát is szórunk és feltekerjük. Kb. 3 cm-s darabokra vágjuk és egy kisebb méretű tepsibe sorakoztatjuk. Hagyjunk helyet közöttük, mert még kelni fog a tészta. 10-20 percet még kelesztjük, közben 220 fokra bemelegítjük a sütőt és 15 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 perc előtt kivesszük és meglocsoljuk a vaníliás cukros kókusztejjel. 
Szerintem langyosan a legfinomabb, nem érdemes hagyni kihűlni. 


5 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszták:))

Bokor Boglárka írta...

Móni, köszönöm! :)

Lívia írta...

Nagyon finomakat lehet készíteni laktózmentesen is.

haNa írta...

Ez nagyon korrekt, főként a porcukrozás után meg....kifogástalan! :)

Mági írta...

De gyönyörű, ilyen gyönyörű hetet kívánok Nektek!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...