2012. szeptember 28., péntek

Egyszerű krémes sütemény (gluténmentes)

Az ok amiért ez a recept felkerül ide, az, hogy nagyon finom és nagyon egyszerű elkészíteni. Megint szülinapra voltunk hivatalosak és Ábelnek tortapótlót kellett vinnem. Ez lett az, és teljesen megfelelt a célnak. Gluténmentes, krémes és kb. 1 óra alatt (míg a srácok rápihentek a délutáni bulira) készen lett, addig hűlt, míg az ünnepelt tortáját felszolgálták.
A tésztája a már kipróbált gluténmentes "piskóta", de nem száraz, nem törik, hanem krémesen lágy tészta, amelyből egyszer már készítettem gluténmentes piskótatekercset. Most is ezt a receptet használtam, de azért ide is lejegyzem, hogy egyben meglegyen. A krém pedig egy egyszerű csoki ganache, a tetejére pedig kevés tejszínhab került. Természetesen cukormentes, ahogy mostanában már minden nálam.



Hozzávalók a tésztához:
6 tojás fehérje
csipet só
2 tojás sárgája
40 g gluténmentes kukorica keményítő
20 g tejpor
3 evk édesítő (vagy 50 g xilit) - nálam Ezerédes
1 csomag sütőpor
1 doboz natúr joghurt (Aktivia)
Hozzávalók a krémhez:
200 ml tejszín
100 g diabetikus étcsoki
100 g diabetikus tejcsoki
1 evk édesítő

A tojás fehérjét keményre felverjük egy csipet sóval. A többi hozzávalót összekeverjük és mikor már egynemű, belekanalazzuk a fehérjébe és nagy, laza mozdulatokkal elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze, de szépen összekeveredjen a két massza. Sütőpapíros tepsire simítom (nagy alakú) és 160 fokon 25 percet sütöm. Mikor már pirulgat a teteje és amúgy rugalmas, ki lehet venni.
Amíg a tészta sül, összeállítom a krémet. A tejszínt vastag aljú lábasba öntöm és felmelegítem. Mikor már meleg beletördelem a csokikat, és kavargatom. A tűzről le is lehet venni, hozzáadom az egy kanál édesítőt és nagyjából kihűtöm.
Mikor a tészta megsült, kiveszem, kihűlt, két részre vágom és egy tálcára teszem az egyik lapot.
Rákenem a csokikrém felét, elegyengetem, ráteszem a másik lapot és a maradék csokit elsimítgatom rajta, hogy mindenhol bevonja.
A hűtőbe teszem egy-két órára. Tálaláskor a tetejét tejszínhabban tetszés szerint díszítem.

Tipp. Ezt a tésztát bármilyen krémmel fel lehet használni. Diókrém, mascarpone, tejszín, lekvár - tényleg bármihez megy.
Számomra nagy előnye, amellett, hogy gluténmentes és diabetikus, hogy nincs tojásszaga, mint a többi piskótának.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...