2013. június 28., péntek

Meggyes - túrós - morzsás sütemény (diabetikus)

Végre egy meggyes sütemény. A Puffinon láttam meg és azt kell mondanom azonnal beleestem. Egyszerűen csorgott a nyálam rá a billentyűzetre, úgyhogy útközben bevásároltam és rögtön este megsütöttem. Nem is bántam meg! Nekem nagyon bejött!!!
Az elkészítésen nem sokat változtattam, viszont kivételesen több xillitet tettem bele, mint amennyi cukrot a recept írt, mert valahogy nekem az kevésnek tűnt. Eddigi konyhai pályafutásom alatt ez először fordult elő, általában inkább én vagyok az, aki csökkentem a megadott cukormennyiséget.




Hozzávalók:
400 g túró
3 tojás
4 evk xilit
250 g meggy kimagozva
380 g liszt
150 g vaj
120 g xilit
1 vaníliarúd kikapart magjai (nem szabad kihagyni)

A lisztet elmorzsoltam a vajjal és a cukorral valamint a vaníliamagokkal, morzsás állagú tésztát kell kapunk.
A tojások fehérjét felvertem, a sárgáját összekevertem a túróval és a cukorral, majd végül beleforgattam a csipet sóval felvert fehérjét, laza mozdulatokkal.
A meggyet kimagoztam és lecsepegtettem. 
A 26 cm-s tortaformába sütőpapírt tettem, majd belenyomkodtam nedves kanálháttal felét a morzsás tésztának. Rákanalaztam a túrós tölteléket, megszórtam a fele gyümölccsel. A másik felét a meggynek belekevertem a maradék morzsás tésztába és a keveréket a tészta legtetejére szórtam egyenletesen. Tele is lett a tepsi. Nálam sokat sült, több mint egy órát. Mikor a teteje barnulni kezdett, akkor nyilvánítottam késznek. Megvártuk míg langyosra hűlt, akkor szeleteltük, de szerintem melegen is ment volna. Nekem igazán kihűlve ízlett, ill. másnap. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...