2011. április 3., vasárnap

Házi "egészség" müzliszelet gluténmentesen



Az ötlet Maxtól származik. Nézzétek meg, hátha nektek is beindítja a fantáziátokat.
Sok kinyitott, épp hogy megkezdett olajosmagom és egyéb finomságom volt itthon, amikről úgy gondoltam, megállnák a helyüket egy müzli szeletben. Az aggasztott csak, hogy zabpelyhet nem tehetek bele, mi fogja összefogni. Végül ezek kerültek bele:
fél zacskó szeletelt mandula
fél zacskó vágott mandula
egy evk lenmag
egy evk egész mák
két marék gluténmentes kukorica pehely
egy marék napraforgómag
egy csomag török mogyoró (héjastul)
egy evk kakaó
egy csipet fahéj
két marék puffasztott rizs
két marék mazsola
egy kevés aszalt áfonya
fél zacskó kókuszreszelék
20 dgk vaj
25 dkg barna cukor
egy evk méz
egy pohár (kb. 1-2 dcl víz, ezzel vigyázni kell, szerintem, mert Max szirupfőzést javasol, nekem ahhoz nem volt türelmem. Nem szabad azért eláztatni, bár a hozzávalóktól is függ, hogy mennyi vizet bír el. Mivel az enyémben csak magok voltak, nem volt ami felszívja a nedvességet)
Egy tálba öntögettem a hozzávalókat, csak úgy találomra, szórtam hozzá egy csipet citromos sót, és három-négy evőkanál rizslisztet. Összekevertem. Közben a vajat, egy pohár vízzel és kb. 25 dgk vagy kevesebb barna cukorral összemelegítettem. Egy evk mézet is kevertem hozzá.
Igazából kamrasöprés akcióvolt ez, mindenféle maradékot elhasználtam, amit amúgy se tudtam már hova tenni, húsvétra más, friss ízvilágú sütiket tervezek.
Hát szép nem lett, de annál finomabb. A kalóriatartalma valószínűleg igen jelentős, ezért tényleg reggel egy szelet kell csak belőle (ha kibírnám, jó lenne). Farkasapának nem jön be, fogalmam sincs, miért, persze Ábel se kultiválja, hiába gluténmentes, úgyhogy a család két haspókja, én és Áron fogyasztjuk. Már elzártam egy dobozba és eldugtam és megfogadtam, hogy minden nap csak egyet ehetek belőle.
Próbáljátok ki a saját hozzávalóitokkal. Még el tudtam volna bele képzelni amaránt magot, vagy más gluténmentes csemegét, de épp nem volt itthon.

Gyerekek

Áron

Fektetés, már sötét van, túl vannak a tejiváson is, megérkezik Farkasapa az edzésről. Bejön még elköszönni a fiukhoz. Áron első mondta hozzá:
"Apa, szia! Én megvédtem anyát, mikor jött a farkas!"

Focizunk, Áron rugáshoz készülődik. Előtte rám néz, felemeli a mutatóujját:
"Fidelj, anya! Dorsan fogom rugni! Mehet?!" Ezt szinte rituálé szerűen elmondja, minden rugásnál.
Amiben egyébként nagyon ügyes. Ha pedig épp csak fogja a labdát és még egyezkedik a helyzetről, akkor pontosan úgy forgatja a labdát a kezében, mint a focisták. Eldobjuk az agyunkat tőle! Honnan látta? Az apja nem nagy focirajongó, meccset még soha nem néztünk, se vele, se nélküle. Az én labdaérzékem a 0-val egyenlő. Az ismerőseink szerint majd mindenképpen érdemes lesz beíratni valami sportra (többen a bírkózást ajánlják, mert olyan kis zömök, nyakas gyerek).

Szombaton, Farkasapa munkatársaival "buliztunk" és volt egy karaoké gép, ami a mi szórakoztatásunkra lett odatranszportálva. A gyerkek viszont alig engedtek minket a mikrofonhoz. Ráérzetek a szereplés ízére, persze mindenki tapsolt nekik, úgyhogy fél este hallgattuk a "Ciromos cica haj"-t, mert Áron csak ezt tudja végig énekelni. Vagy 30szor biztosan meghallgattuk. Készült róla videó, majd megmutatom, de jelenleg még nincs a birtokomban.

Tegnap sétáltunk abban az utcában, ahol régen Farkasapával laktunk hosszú évekig. Meséltem nekik, hogy ők még akkor nem születtek meg.
Áron megkérdezte (épp a nyakamban ült):
"Ana, a fejedben sem voltunk, sehol sem voltunk?
Mondtam, hogy de a fejemben már voltak, csak a pocakomban még nem.
Akkor így kikukucskáltunk a hajad közül?" (közben egyfolytában frizurát készít nekem, ahogy a nyakamban viszem)

Ábel
Anya, a bogarak hogy bírnak el ilyen nagy gömböket (Csodabogarak filmben a bogarak az általuk gyártott ganajgömbökkel repülnek, lopkodják egymástól)?

Miket láttál Ábel a Tropicáriumban?
Hát, volt vízesés, krokodil, teknősök és utána ilyen cincuka babák. (Ez utóbbiról azóta se tudom kideríteni, hogy mi is lehetett, Farkasapa szerint, aki legutóbb velük volt, a tengerimalacokra gondolhat)

Ő szegény a labdázásban nem túl ügyes. Olyan mint én. Ha jön a labda, igyekszik behúzni fülét - farkát és ijedten néz. Hát, belőle se lesz kapus. Nem vagyok miatta elkeseredve, majd jeleskedik másban, csak olyan kudarcélményként éli meg, hogy nem sikerül elkapni a labdát. Ezért néha sajnálom. Nem szoktuk bírálni, vagy ilyesmi, inkább bátorítom, de mindig elkeseredik, ha érzi, hogy ügyetlen.

Mostanában mindkettőt nagyon érdekli az állatvilág. A könyvtárból kölcsönöztem négy állatos könyvet, a Világ állatai sorozatból: A trópusi szigetek és tengerek állatai, Amazónia állatai, Larousse állatos Enciklopédiája gyerekeknek, meg még egyet, azt nem is tudom melyik. Miután már többször átlapoztuk mindet, főleg a Világ állatai sorozatot, a gyerekek kívülről fújják a különböző halak neveit, a gémek minden fajtáját, sorolják a majmokat, aligátorokat, békákat de főleg a cápák, ráják, bálnák csigázzák a fantáziájukat. Azóta van ez a nagy érdeklődés, mióta voltunk a Tropicáriumban és megnéztük a Némó nyomában rajzfilmet. Azért is kellett kivennem a könyvtárból ilyen témájú könyveket, mert állandóan kérdezgettek, hogy ez milyen hal, az milyen hal. Sajnos nem tudtam korrekten válaszolni, nekem kimaradt ez a rész gyerekkoromban. Nem csak hogy nem volt Tropicárium, de még állatkerben sem voltam soha, csak felnőttként, valamint az általános iskolában is csak a háziállatokat tanították meg. Nagyon-nagyon hiányosak az ismereteim. Nem baj, majd velük tanulok, csak ők sokkal ügyesebbek. Nagyon kell figyelnem, mert ők már tudják kívülről melyik oldalon milyen állat van, szóval, nem hibázhatok. Ábel kisegített egy anyukát a Tropicáriumban, mikor keresgélte, milyen hal is az, hogy megmondhassa a gyerekének, Ábel rávágta, hogy tűzhal és tényleg az is volt. Nagyon büszke voltam, mikor Farkasapa elmesélte.
Néhány kép csak átabotában, ami mostanában készült:

Áron apja sapkájában
Ábel bolondozik, Áron itt még csak figyeli (a következő percben utánozza)
Lánynak öltöztek a kendőimmel (egyébként lovacskázni szoktunk velük)
Egy vidám kép Ábelről (a szája nem az enyém)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...