2013. január 6., vasárnap

Tökmagos pesztók

Az inspiráció Hugh szakácskönyvéből származik (legalább nem lehet azt mondani, hogy egy újabb szakácskönyv, ami porfogóként szolgál). Akkor választottam, mikor gyorsan kellett ebédet főzni és nem sokminden volt a hűtőben. A sima tökmagos pesztó is finom, bár nekem kicsit száraz volt. Lehet, hogy a tészta főzővizéből elviselt volna pár kanállal, de ezt nem én ettem, hanem a család többi tagja, akiknek így is nagyon ízlett.
Az enyém a másik volt, amiből kispóroltam az olíva olajat (980 kcal), viszont tettem bele egy avokádót, ami semleges ízével nagyon jó vivőanyagnak bizonyult. Ez nekem jobban ízlett, viszont nem lehet tartósítani, mert ahol a levegővel érintkezett, ott másnapra csúnyán megbarnult.




Tökmagpesztó:
egy maréknyi tökmag, megpirítva
1 dcl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5 dkg parmezán sajt
só, bors

Mindent a turmixgépbe tettem és nagyjából simára turmixoltam.

Avokádós tökmagpesztó:
1 db érett avokádó
1-2 evk citromlé
1 g fokhagyma
2 szál újhagyma fehér része
1 marék pirított tökmag
2 dkg parmezán sajt (vagy ízlés szerint)
só, bors

Mindent a turmixgép kelyhébe tettem és simára turmixoltam.

Mi pennével ettük. Nagyon finom ebéd volt. Szerintem sokféle dologgal lehet variálni: dió-petrezselyem-parmezán-fokhagyma is jó páros. Az avokádó, mint tudjuk mindent elbír, így lehetett volna, paradicsommal, csilivel is fűszerezni és persze mandulával, dióval is készíteni.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...