2012. június 13., szerda

Diabetikus sült eper "lekvár"

Péntek délután, egy kifejezetten nehéz hét után, vettem nagyon olcsón hat kiló epret. Ahhoz képest, hogy én inkább amolyan modern háziasszony vagyok, aki ahelyett, hogy maga kínlódna a gyümölcspucolással, főzéssel, üvegmosással, dunsztolással - inkább elmegy az Aldiba és megveszi 500 Ft/üveg áron a finom megy, eper és barack lekvárt, ez elég nagy mennyiség volt és muszáj volt kezdeni vele valamit. Kaptam a Xukor Zérót ajándékba, és eljött a nagy alkalom, hogy kipróbáljam lekvárba.
Már tavaly kísérleteztem Steviával és sült eperrel, most is sütve készítettem pár üvegnyi "lekvárt", de most Xukor Zéróval.



Ilyen lett.

Este, mikor a lekvárfőzés után a gyerekeket fürdettem úgy érzetem, hogy összeroppanok. A sok munka, utazgatás, sütés-főzés, második műszak a gyerekekkel kint és péntek esti három-féle lekvár eltevése sok volt számomra és még várt rám egy laktózmentes torta elkészítése. Úgy éreztem, hogy nem bírok többet elviselni, fáradt vagyok, olvasni akarok, pihenni, lábat lógatni. Igyekszem helytállni az élet sok területén, de néha betelik a pohár. Ez egy ilyen pillanat volt. 
Aztán hirtelen kicsit kívülről láttam magam: hiszen van két gyönyörű gyerekem, mindig erre vágytam, van értelmes munkám, van lehetőségem, hogy lekvárt főzzek ahogyan nekem tetszik, akkor mi bajom is van. Hirtelen tele lettem energiával és örültem minden percnek, amit hasznosan tölthetek. Aztán ránéztem a lekvárfőzés eredményére és büszkeség töltött el: ezt is megcsináltam (a fotók reggel készültek).


Recept inkább nincs is. Ízlés szerinti mennyiségű eper egy tepsibe, negyedelve - felezve, annyi Xukor Zéró vagy Xukor (nyírfacukor), amennyivel édesnek érzed és 180 fokon addig sütni, míg levet ereszt és az eper megpuhul kicsit. Utána belekeverek egy kis hideg vízben feloldott zselatint, de csak keveset és üvegekbe töltöm, tetejükre fordítom 5 percre és utána hagyom kihűlni. Igazából ez nem lekvár. Azért készítettem így, mert nálunk nem nagyon van ideje állni, hamar elfogy, és biztosan nem romlik meg. Valószínűleg nem áll el sokáig. Inkább azoknak ajánlom az elkészítését, aki szeretik az epret és szeretnének egy-két hétig diabetikus lekváros kenyeret enni.

A jobbról két legszélső üveg Xukor Zéróval, a harmadik és negyedik Xukorral (nyírfacukorral) a többi diabetikus befőző cukorral készült, normál főzéssel a tűzhelyen. Ami Xukorral készült, az az édesebb változat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...