2016. március 13., vasárnap

Teljes kiőrlésű paprikás juhtúrós kiflik (IR barát, cukormentes)

Stahl konyha régi számait átlapozva találtam ezt a kiflit, lecseréltem a liszteket és adtam hozzá még sikért, és ez lett belőle. Nagyon - nagyon finom volt. Egy kifli 25 g ch-t tartalmaz, én reggelire és vacsira ettem, megkentem vajas juhtúróval és ettem hozzá soook retket, mert azért látványra nem volt túl nagy egy-egy db. kifli.
NEM GLUTÉNMENTES RECEPT!



Hozzávalók: 
200 g teljes kiőrlésű liszt
(nálam most Nagyi titka)
50 g fehér liszt (BL55)
20 g sikér
50 g zabliszt
1 tk pirospaprika
1 tk só
1 negyed friss élesztő
100 ml víz
1 doboz danone natúr joghurt
1 evk olaj
A kenéshez:
5 dkg juhtúró
4 dkg vaj

A vizet és a joghurtot összeöntöttem és meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. A liszteket és sót tálba mértem. Hozzáöntöttem a joghurtos élesztős vizet és dagasztani kezdtem. A tészta hamar összeállt, addig dagasztottam, míg szép, fényes és rugalmas tésztát kaptam. Kelni hagytam egy órán át lefedve a kelesztő tálban. Mikor megkelt, deszkára borítottam, kinyomogattam belőle a levegőt, picit átgyúrtam és két részre osztottam. Mindkét darabot 30 cm átmérőjű körré nyújtottam, egyiket megkentem a puha vaj és juhtúró keverékével úgy, hogy a széleinel egy cm-s sávot kihagytam, és beborítottam a másik lappal, még kicsit nyújtottam rajta. 8 részre vágtam (feleztem, negyedeltem, majd 8-adoltam). Egyenként feltekertem a darabokat, kifli formára hajtogattam és tepsire tettem. A sütőt bekapcsoltam, míg melegedett, még egyszer keltek a kiflik. 200 fokos sütőben kb. 20 percet sütöttem. 

Gluténmentes mogyoróvajas keksz

Nálunk mindig nagy sikere van a kekszeknek, és mivel gluténmentesen aranyárban mérik, gyakran sütök a fiuknak kekszet. Átlapozva a régi Nők Lapja konyhamagazinjaimat találtam ezt a receptet. Ez este fél 8-kor volt, és fél óra múlva már a pulton illatoztak készen a kekszek. 
Próbáljátok ki, ha épp van otthon mogyoróvaj, ha nincs, készíthettek magatok is hozzá.
A fotót sajnos este lőttem a telefonnal, ne harizzatok érte. 



Hozzávalók: 
9 dkg puha margarin
10 dkg mogyoróvaj
80 g barna cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
15 dkg Nutri Free per Dolci süteményliszt
1/2 tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csipet só

A vajat, tojást, mogyorókrémet, cukrot habosra keverjük, hozzátesszük a lisztet, sütőport, sót, és szódabikarbónát és egyneművé keverjük. Nekem nagyon szépen formázható lett a tészta, nem ragadt egyáltalán a kezemhez. Diónyi golyókat formáztam, sütőpapíros tepsire rakosgattam és mikor mind rajta volt, szépen az ujjaimmal ellapogattam, kerekre formáztam. Majdnem két nagy tepsi lett. Egymástól szép távolságra érdemes tenni, mert megnőnek a sütőben. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöttem a kekszeket 12 -15 percig. Nem szabad megégetni őket.
Nagyon finom, ropogós kekszek lettek, reggel a kakaó mellé imádta őket Ábel.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...