2014. január 16., csütörtök

Paleo mákos-almás (Posta Renáta - Paleo hedonistáknak c. könyvből)

Ne haragudjatok, de mostanában ilyen receptek lesznek, mert ilyeneket sütök - főzök. A gyerekek ugyan nemigen eszik meg, de már karácsony előtt eldöntöttem, hogy elég volt abból, hogy mindig a csak a család ízlése szerint sütök, én meg nem ehetek belőle. Most magamnak sütök és egyenek ők belőle, ha akarnak, ha meg nem kérnek, így jártak. A fiuk egyébként se nagyon akarták megenni mostanában a sütijeimet, pedig esküszöm teljesen hagyományosakat készítettem, úgyhogy egy nap mérgemben megfogadtam, hogy oké, akkor többet nem sütök, nekik. Ez a recept, ahogy a címben is írtam, a karácsonyra kapott szakácskönyvemből való. Itt találjátok Posta Renáta weboldalát, sok-sok hasznos infóval, recepttel. Szeretem a receptjeit, mert nem bonyolultak, nem feltétlen kell hozzájuk 5 féle liszt. Ehhez konkrétan csak darált mák kell, amit bármelyik boltban be lehet szerezni. Figyelem, ezek közül nem mind gluténmentes, érdemes elolvasni mindig az allergén infót. A szerző szerint alkalmas a sütemény méregtelenítő kúrára is, mert a mák csodásan kipucolja a bélrendszert, alig tartalmaz szénhidrátot, viszont sok-sok ásványi anyag van benne. 


Hozzávalók (nálam):
200 g darált mák
1 nagyobb alma lereszelve
4 kanál eritrit
3 tojás
1,5 dcl víz
1 alma szeletelve a tetejére

A mákot, eritritet és reszelt almát elkeverjük egy tálban. Hozzákeverjük a vizet, majd egyenként a tojásokat. Tepsibe simítjuk (sütőpapír), és 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Az állaga miután kihűlt szilárd volt, vágható. Szerintem nagyon finom. A férjem azt mondaná rá, hogy mákos szendvics, mert minden sütire azt mondja, ami nem édes. Ez nem az, inkább kellemes ízharmóniát adó, pedig én annyira nem is szeretem a mákot. Viszont nem száraz, porlós, hanem szaftos az almától.
A recept szerzője szerint mindenféle idénygyümölcs mehet a tetejére, meg ő tesz rá aszalt szilvát is, nekem nem volt itthon, és így sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mégis finom.

Ez is Posta Renáta receptje, a blogjáról. Egy másik mákos "pite" változat, ez nekem jobban ízlik. Kicsit több benne a szénhidrát is, de szerinte bármikor lehet enni és kifejezetten ajánlja, ha fogyni akarunk. Gyakran sütöm, mióta paleozok. Az ő receptjét használom, csak nem teszek a tetejére mandulát.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...