2015. december 6., vasárnap

Fűszeres kakaós kevert süti földimandulával és almával (gluténmentes, paleo, tejmentes)

Kívántam már nagyon valami mézes süteményt, de úgy szerettem volna belőle enni, hogy utána ne legyen bűntudatom, szóval nem hizlaljon és legyen gluténmentes. Ezt találtam ki és elégedett voltam vele. Nincs benne zsiradék, nincs benne cukor és a szénhidráttartalma is nagyon kedvező.



Hozzávalók:
5 tojás különválasztva
2 evk (70 g cukormentes almapüré - Aldi-s)
2,5 evk négyszeres erősségű édesítő
30 g kakaó
140 g Szafi fitt földimandula liszt
mézesfűszer ízlés szerint
1 kávéskanál sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük az édesítővel. Hozzákeverjük egyenként a sárgáját, majd a kakaóval, sütőporral, elvegyített földimandula lisztet spatulával hozzádolgozzuk, hogy nem törjön össze nagyon a hab. A legvégén belekeverjük az almapürét. 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 20-25 perc) sütjük. Kellően szaftos, puha és könnyű sütemény lesz a végeredmény. Mivel liszt nincs benne, ezért más kicsit az állaga, mint egy klasszikus lisztel készülő kevert süteménynek.

Az egész sütiben kb. 70 g CH és 720 kcal van, annyival kell számolni, ahány szeletre vágod és amennyit elfogyasztassz belőle.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám, ha kíváncsiak vagytok a blogomra :)

Gluténmentes túrós grissini

Mikulás napján a srácok már délelőtt annyi édességet fogyasztottak, hogy nem szívesen tömtem volna őket még édes süteménnyel, viszont a túrót el kellett használni. Ezért ez a nagyon finom, ropogós-omlós túrós grissini készült, Limara receptje alapján, gluténmentesen. A fiuk nagyon szívesen ették, de én is (sajnos), mert nagyon finom lett. 


Hozzávalók: 
250 g Nutri free mix per pane
200 g túró
20 g élesztő
1 kiskanál só
1 tojás (ennek felverve csak picit több mint a fele kerül bele, a többi a tetejére)
50 g vaj olvasztva
2 púpozott evk tejföl

Tetejére: a maradék tojással lekenni, megszórni szezámmaggal, után felvágni.

A lisztet elmorzsoltam az élesztővel, belevegyítettem a sót, utána a túrót, vajat, tejfölt és a felvert tojás felét. Összegyúrtam, rugalmas, nem ragadós tésztát kaptam (ahogy Limara is írja, olyan pogácsatészta szerűt). Hagytam fél órát kelni, de nem nőtt meg különösebben, kicsit levegősebb lett. Két részletbe kb. 05 mm-esre nyújtottam és hosszú rudakra vágtam. Mivel a rudak hosszúak voltak, nem bajlódtam a tekergetésükkel, ahhoz azért szakadékony volt a tészta, bár nyújtani tökéletesen lehetett és nem ragadt. Addig pihentek még, amíg a sütő bemelegedett. 200 fokon, előmelegített tepsiben sült, két adagban.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám, ha kíváncsiak vagytok a blogomra :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...