2016. május 19., csütörtök

Szénhidrátmentes kakaó csiga (cukkinivel, gluténmentes, cukormentes, zsírszegény)

Aki követi a blogom, tudja, hogy imádom a kakaós csigát és már rengeteg kísérletem volt vele. Van gluténmentes, túrós tésztájú, ch csökkentett mákos és ch mentes túrós tésztájú is, de ma kipróbáltam cukkinival elkészíteni a tésztát és csodásan vizsgázott ez az általam amúgy is nagyon kedvelt zöldség az édes süteményben is. Az egyik paleos facebook csoportban olvastam a napokban a cukkinis tésztáról, és bár nem aszerint a recept szerint készítettem, az ötletadó az volt.
Kevés kókuszzsír kell bele, de ez az a mennyiség, ami szerintem elfogadható. 


Hozzávalók: 
150 g cukkini (közepes cukkini hámozva, főzve)
(ennyi volt, mikor megpucoltam és megfőztem, leszűrtem, szóval ez a végső mennyiség)
1 evk negyedannyi
2 tojás
egy kis vaníliaaroma, vagy por
1 evk olvasztott kókuszolaj
1 evk vaníliás fehérjepor (elhagyható, helyette egy csapott evk bambuszrostliszt)
1 mokkáskanál sütőpor
pici citromlé
Bele: 2 evk kakaó, 10 g olvasztott kókuszolaj, 2 csapott evk negyedannyi, kis fahéj

A cukkinit meghámoztam és kockákra vágva kis vízen megpároltam, majd leszűrtem. Összeturmixoltam, hozzáadtam a tojást, az édesítőt, a vaníliát, kókuszolajat összekevertem. Beletettem a liszteket és a sütőport és összekevertem, majd ahogy szilárdult hagytam öt percet pihenni és utána összegyúrtam. A tészta rugalmas állagú, jól lehetett vele dolgozni. Picit bambuszrostlisztezett szilikonos lapon 30*20 téglalappá nyújtottam és megkentem az olvasztott kókuszolajjal, majd megszórtam a kakaóval. Feltekertem (tényleg egyszer volt vele dolgozni) és cérnával csigákra vágtam. Sütőpapíros tepsire helyeztem és 180 fokon előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.

Ha a tésztát nedvesnek érzed, lehet még hozzátenni teáskanállal bambuszrostlisztet vagy ch csökkentőt. Ha száraznak érzed, szintén teáskanállal lehet hozzátenni vizet. 

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám, ha kíváncsiak vagytok a tartalmakra.

Gluténmentes csokis keksz

Valamikor kinéztem ezt a receptet a Facebook-on, és nekiálltam egy délután megvalósítani. Nem egészen úgy sikerült, ahogy az eredeti receptben szerepelt, de nem bántam, mert egy kitűnő finom sütemény lett a végeredmény, természetesen gluténmentes. :) 




Hozzávalók:
20 dkg Nutri freem dolci süteményliszt
1 evk keményítő
10 dkg margarin
12 dkg barna cukor
1 tojás
1 tk sütőpor
10 dkg Tibi étcsokoládé

A margarint megolvasztottam és kicsit összemelegítettem a barna cukorral, míg el nem olvadt benne a cukor. A lisztet, sütőport és a pici darabokra vagdalt csokit egy tálba szórtam hozzáöntöttem a keveréket (miután picit hűlt, de azért nem teljesen) és a tojást és egynemű tésztát kevertem belőle. A tésztát hűtőbe tettem két órára, majd a nagyon szuper állagú tésztából gombócokat formáltam (kisebb dió méret) és egymástól kellő távolságra, sütőpapíros tepsire tettem, így:


180 fokos előmelegített sütőben sütöttem őket kb. 15 percig. Mikor kivettem még puha volt a teteje, de ahogy hűlt úgy szilárdult és lett egyre inkább keksz-szerűbb. Nagyon finom nasi volt, a fiuk imádták! :)

Mikor kihűlt egy fél tábla Tibi csokival még megdíszítettem, de anélkül is finom volt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...