2017. június 5., hétfő

Gluténmentes darálós keksz

Biztosan minden háziasszonynak megvan a maga jól bevált darálós keksz receptje. Kamaszkoromban minden bulira ezt sütöttem, mert ez tűnt a legegyszerűbbel elkészíthető sütinek, szóval tuti nekem is volt bevált receptem, de nem emlékszem rá. Egy receptújságban láttam meg most a receptet és a hozzá tartozó guszta képet, és úgy gondoltam, itt az ideje, hogy rögtön gluténmentes formában elkészítsem. Az én fiaim nagy kekszfanok, mindig örülnek, ha van itthon valamilyen kekszféle, így gondoltam nem lövök mellé ezzel a keksszel, bár még nem ettek, mert még soha nem készítettem, de biztos szeretni fogják. Így is lett! :)


Hozzávalók: 
2 tojás
10 dkg margarin
25 dkg liszt (fele nutri mix per pane, fele nutri mix per dolci)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 evk liszt és egy evk kakaópor

A margarint a tojásokat és a porcukrot elkeverjük, majd hozzátesszük a sütőporos liszteket. Két részre osztjuk, egyikhez hozzádolgozzuk a kanál lisztet, a másikhoz a kakaóport. A tésztával jól lehetett dolgozni, miután a plusz szárazanyagokat hozzáadtam.
Egy órát pihentettem fóliába csomagolva a két tésztadarabot a hűtőben.
Egy küldetés volt előhalászni a darálót (a legfelső szekrény hátuljában volt az összes hozzátartozó eszközzel egy kosárban, kb. ezer éve nem használtuk), majd összeállítani. A tészta darálása viszont könnyen ment, Ábris sokat segített, míg el nem unta erősen tekerni a daráló karját. :)
Két tepsinyi süteményem lett, egy vaníliás egy kakaós. A végén lecsorgattam tejcsokival, de az nem kötelező. Megvártam míg a csoki megdermedt rajta, majd kekszes dobozba sorakoztattam. Másnap is ropogós maradt, Ábel mindenhova vitt magával belőle.


Zöldséges - sajtos minipalacsinták (IR barát)

Megláttam Ottisnál egyik nap ezeket a palacsintákat és szinte a számban éreztem az ízét, így hamar elkészítettem zabliszttel, hogy inzulinrezisztensként én is ehessek belőle. Nagyon- nagyon finom lett, egyik nap ez volt az ebédem, sajnos annyira jó lett, hogy alig bírtam abbahagyni az evését.




Hozzávalók:
1 kicsike cukkini (kb. 15 cm-s, héjával együtt lereszelve, lesózva, és kinyomkodva)
fél doboz kukorica konzerv
három szál újhagyma
3 tojás
3 dl víz
200 g zabpehelyliszt
50 g cheddar sajt (bármilyen jó: trappista, parmezán, füstölt)
só ízlés szerint

A zöldségekkel kezdtem, előkészítettem mindent. A cukkinit lereszeltem a reszelő nagyobb részén, lesóztam és 10 perc állás után kiszorítottam belőle a levet. A sajtot lereszeltem, a hagymákat megpucoltam és karikára vágtam. A tojásokat kézi habverővel felvertem, hozzáadtam a vizet, majd apránként a lisztet, és folyamatosan kevertem, hogy csomómentes legyen. Lehet turmixszal is készíteni eddig a fázisig. Belekevertem a cukkinit, a kukoricát, sajtot és a hagymát. Belekevertem 3 evk olvasztott kókuszolajat is. A serpenyőt felforrósítottam kikentem kókuszolajjal nagyon vékonyan és a közepére egy nagy kanál palacsintatésztát öntöttem. Lassú tűzön sütöttem. Mikor látszik, hogy a felső része is szilárd, megfordítható. A masszával tökéletesen lehetett dolgozni, nem ragadt.

Kb. 8 15 cm átmérőjű palacsinta lett ebből az adagból. Így darabonként a ch-ja kb. 20 g. Ha gluténmentes zabpehelylisztet használunk, akkor gluténmentesnek tekinthető.

A Facebook-on itt tudjátok megnézni a korábbi receptjeimet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...