2011. december 5., hétfő

Lilakáposzta fasírt kilófaló liszttel

A Nosalty-n találtam Receptműves oldalán ezt a vöröskáposzta-fasírt receptet. Érdekesnek tűnt és pont volt egy két hete a hűtőben aszalódó fej vöröskáposztám. Azt tudtam, hogy a fiukra nem számíthatok az elfogyasztása kapcsán, de azért megpróbálkoztam vele, sose tudni mire támad gusztusuk.
Hozzávalók:
egy fej vöröskáposzta
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1mokkáskanál őrölt kömény
6 szem tört borókabogyó
annyi Szoó Judit féle kilófaló liszt, amennyit felvesz, hogy szépen gyúrható legyen és összeálló a massza
tört bors

zsemlemorzsa (Update-t használtam)
olaj a sütéshez

Megtisztítottam a káposztát a meglehetősen fonnyadt külső leveleitől. Megmostam, lereszeltem és besóztam. Egy órát állni hagytam, utána kiszorítottam és hozzáütöttem a tojást. A borókabogyót megtörtem a mozsárban, a káposzta közé szórtam, hozzáadtam a többi fűszert, a fokhagymát is hozzá reszeltem és elkezdtem összegyúrni. Nekem nem lett sok káposzta a kiszorítás után, kisebb fejből készítettem, így kb. két evőkanál liszt kellett hozzá. Nekem be van keverve Szoó Judit receptje alapján a kilófaló liszt, csak ritkán tudom használni, mert állandóan gluténmentesen készítem az ételeket.  Csak azt nem, amit tudom, hogy Ábel úgysem enne meg. Amire kis esély van, hogy megkóstolja, azt már gluténmentesen igyekszem elkészíteni. Zsemlemorzsába forgattam és olajban kisütöttem. Nem túl forró, de igen meleg olajba tettem, arra gondolva, hogy a káposztának azért idő kell, míg megsül. A rostdús liszt miatt lehet este is enni szerintem, csak jobb lenne nem olajban sütni. Legközelebb megpróbálom sütőben, biztosan szárazabb lesz, de nem hiszen, hogy nem lenne finom.
Melegen nagyon finom volt, etette magát. A fűszerezés nagyon el volt találva, ezért is örültem az eredeti receptnek. Nekem kihűlve nem ízlett. Jobb meggyőződése ellenére Farkasapa is megkóstolta, aztán egymás után elfogyasztott legalább 5-6 fasírtot, sőt, Áron is evett kettőt. Hát így számítgassak előre...

Aszalt paradicsomos sajtkrém

Az aszalt paradicsomra egyszerűen rá vagyok kattanva. Bármilyen mennyiséget képes lennék megenni. Főleg úgy finom, hogy épp csak meg van aszalva és nincs rá olaj töltve. Eddig egy barátnőm látott el időnként egy-egy adaggal, amit szégyen, de azon nyomban felfaltam. Szerencsére a családban más nem rajong érte, így nem volt konkurenciám. 

A Tél Ízei szakácskönyvben már régen kinéztem egy diós-aszalt paradicsomos kencét, amit tulajdonképpen már többször elkészítettem, viszont nem volt időm lefotózni, mert pikk-pakk megettem. 
Szerintem jól variálható. Volt már, hogy sok dióval és füstölt sajttal készítettem, ez a mostani friss tehénsajt (vásárban vettem natúrt és fokhagymásat, mmm...) felhasználásával készült.


Hozzávalók:
5 dkg füstölt sajt
5 dkg fokhagymás sajt
5 dkg natúr tehén sajt
kb. 10 db aszalt paradicsom, olajban eltéve
egy kis löttyintés az olajból (nekem sima napraforgó olajban volt eltéve)
pár szem olajbogyó
5 dkg dió
ha nagyon sűrű, akkor kis tejföl
fokhagymapor
csili

Ezeket szépen simára turmixolom és tádám, készen van. Nagyon finom..Csuda jó volt tunkolgatni a kenyérrúddal, vagy szebb nevén grissinivel, amit sima kenyértésztából készítettem. 
Néhány napig eláll a hűtőben. A hozzávalók variálhatók, szerintem finom lehet kékpenészes sajttal, füstölt tofuval az igazi vegánoknak, és az arányok se kőbe vésettek.
Az eredeti recept miatt is és egyébként is érdemes megvenni a Tél Ízei szakácskönyvet, remek receptek vannak benne és csodaszép fotók. Aki a vegetáriánus étkezést preferálja, ne hagyja ki.




Sütőtökös minitorták

Kaptam  a helyi írószerbe gyönyörű süthető formákat, amik nagyon  megtetszettek. Rögtön arra gondoltam, milyen szépen fog mutatni majd az ovis karácsonyi jótékonysági vásárba sütött brownie-im ebben. 
Mivel picit puhábbnak képzeltem el a tésztáját, sütőtökkel dúsítottam. 
Nagyon finom lett szerintem, remélem azok szerint is, akik  megvásárolták. Talán mondanom sem kell, késő este fotóztam, mikor elkészült, úgyhogy ...






Hozzávalók:
30 dkg sütőtök püré (sütve)
3 tojás
egy csipet citromos só (vagy sima)

15 dkg cukor
2 evk juharszirup
vanília por, picike fahéj

100-150 g étcsoki (nálam Tibi)
1,5 dcl olaj


1//2 csomag sütőpor
3 dcl liszt
2 evk kakaó (holland)
10-15 dkg dió, darabosra vágva


A sütőtököt villával szétnyomkodom, hozzáadom a tojásokat, cukrot, juharszirupot, vaníliát és fahéjat, valamint a csipet sót és elkeverem a robotgéppel simára. Az olajat lassú lángon összeolvasztom a csokival és szépen beledolgozom a tojásos-tökös masszába. Mikor ismét szép sima, hozzáadom a korábban sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, majd mikor ezzel is elkevertem, a diót. Ha nincs több kisebb méretű formánk, akkor akkora tepsibe öntsük a masszát, hogy kb. 1,5-2 cm magasan álljon. Akkor biztosan átsül és megemelkedik.

Szerintem céklával is hasonló lehet, és cukkinivel is készítettem már csokis kenyeret, az is nagyon finom volt.

Gasztroajándék - fűszeres, diós kekszek

Azt tudtam, hogy az ovis vásárra sütni fogok, hiszen sokmindenhez nem értek, a kézügyességem se valami híres, ezért, hogy ne maradjak le túlságosan a többi odaadó szülő mögött, én ezt sütöttem, többek között.
Nagyon finomak voltak. Nekem a csokival és díszítéssel kicsit édesek, de köztudott, hogy minden sütibe kevés cukrot rakok. A dió miatt nagyon finom, a fahéj pedig közelíti a karácsonyi ízvilághoz.



Hozzávalók: 
15 dgk margarin
12 dkg barna cukor
30 dkg liszt
1 tojás
1 tk sütőpor
egy csipet citromos só (én sütibe mindig ezt használom)
1 csomag vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
10 dkg darált dió

A margarint habosra keverem a cukorral és hozzáadom a tojást, azzal is szépen elkavarom.
A lisztet összekeverem a sütőporral, fahéjjal, vaníliás cukorral, csipet sóval és kanalanként a margarinos masszához adom.
Hozzáadom a diót és azzal is összekeverem. Ha túl ragacsos a massza, pici lisztet lehet még hozzá adni.
3 cm átmérőjű rúddá alakítom, fóliába tekerem (azzal alakítom ki a rúd formát) és 30 percre a mélyhűtőbe teszem. Lehet egy napot is a hűtőben, de akkor nem a mélyhűtőben, hanem egy éjszakát a normál hűtő részben legyen.
1 cm szélesen darabolom, sütőpapíros tepsibe teszem és 200 fokon sütöm amíg szépen barnul a széle. Nem szabad túl sokáig hagyni.
Finom, ropogós kekszek lesznek, és nagyon ízletesek.
A tetejére összeolvasztok 100 g csokit egy evk olajjal és rákenem, majd megszórom díszítő cukorral. Egy éjszakát hagyom dermedni a mázat. 
Lehet mogyoróval is készíteni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...