2012. május 30., szerda

Gluténmentes Glutenix kalács

Hétvégén sok-sok rendezvényt végiglátogattunk. Ilyenkor elképesztően nehéz Ábel számára korrekt uzsonnát vinni. Az a sok illat, sülő lángos, töki pompos, kürtőskalács és egyéb vásári finomság! Nehéz versenyre kelni vele. Ábel ezekből mind nem ehet, így persze mi sem eszünk, inkább mindig viszünk magunkkal szendvicset. Most az alábbi kalácsból készült szendvics vajjal és mogyorókrémmel, ami ha nem is vette fel a versenyt a vásári finomságokkal, azért Ábelnek jól esett és nagyon jó étvággyal fogyasztotta. 




Hozzávalók:
350 g Glutenix foszlós kalácspor
280 ml tej
2 kk száraz élesztő
2 tojássárgája
5 g vaj olvasztva
1 kockacukor vagy egy kk cukor

A tejet meglangyosítottam. Egy részében feloldottam a cukrot és beleszórtam a száraz élesztőt, megvártam, míg felhabosodik. A lisztet egy tálba szórtam, a közepébe mélyedést készítettem és a tojássárgáját beleütöttem. A vajat felolvasztottam. A robotgép keverőspiráljával a lisztet-tojást - élesztős tejet és maradék tejet szépen összekevertem. Mikor egynemű volt a felolvasztott vajat is belekevertem és dagasztottam kb. 2 percig. Egy kivajazott kenyérformába öntöttem a tészta kb. 2/3-át, majd a tésztába, ami a tálban maradt egy evk kakaóport kevertem és azt is beleöntöttem a kenyérformába. Kicsit összekevertem egy villával, hogy szép márványos legyen és egy órát letakarva kelni hagytam. Mikor beleöntöttem a forma feléig ért, mikor betettem sülni 160 fokra kb. a forma 3/4-éig és a sülés közben úgy kidagadt, hogy azt hittem, ki is folyik. De szerencsére nem történt baj. A teteje megrepedt, de nagyon finom, tényleg foszlós, puha kalács lett belőle. A bélzete levegős, könnyű és még két nap múlva is puha volt. Aki készített már gluténmentes péksüteményt, az tudja, hogy ez mit jelent. Rácsra tettem, mikor elkészült, hogy nehogy benedvesedjen a formába.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...