2012. január 8., vasárnap

Vajas-kakukkfüves gomba

A recept első olvasásra megfogott. Mivel folyamatosan keresem a vegetáriánus recepteket, ez nagyon megtetszett. Az elkészítése se bonyolult és igazán hálás alapanyag a gomba, mert egy kis plusszal, nagyon-nagyon finom kenyérre kenhető finomság, vagy tésztára feltét lehet belőle az alábbiak szerint.


Hozzávalók:
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 kg gomba
1 evk szárított róka gomba
10 dkg vaj
1 kk szárított kakukkfű
1 narancs lereszelt héja
3 evk friss narancslé

A hagymát és fokhagymát apróra vágtam és a fele vajon megdinszteltem. A gombát apróra vágtam, a szárítottat beáztattam egy dcl vízbe. A gombákat (kifacsarva a szárítottat) beletettem a dinsztelt hagymába és együtt pirítottam. Viszonylag sok levet eresztett. Mikor már kicsit sült, mondjuk csak fele leve volt, beletettem a narancslevet, a narancshéjat, sót, borsot, és a kakukkfüvet.
A levet elsütöttem róla és megkóstoltam, a gomba hamar megpuhult és nagyon finom zamata volt. A legvégén a maradék vajat rákockáztam és egy kerámia edénybe. Másnap pirítóssal ettem, ill. délben tésztával. Farkasapának is nagyon ízlett, szinte kedvet kaptam, hogy a szokásos paprikás-petrezselymes mód helyett mindig így készítsem.
Aki kipróbálja, nem bánja meg.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...