2012. június 24., vasárnap

Cukormentes-gluténmentes csokis piskótatekercs

A napokban itt olvastam a receptet és azonnal nagyon megtetszett. Google fordítóval lefordítottam és vasárnap, míg a gyerekek aludtak nekiláttam. Jól is tettem, mert mire felébredtek farkaséhesek voltak. Az elkészítése nagyon egyszerű, a tekerés igényel némi rutint, de tényleg pikk-pakk megvan. A leírás alapján kicsit fáztam tőle, nem vagyok túl ügyes krémes sütemények készítése terén, de fölösleges volt az aggodalom. Mondjuk nem lett olyan szép, de én elégedett voltam vele. A másik nagy nyeresége a recept kipróbálásának: a tészta. Egy nagyon könnyű, nem törékeny, selymes, puha piskóta tészta lett az eredmény, ami nem utolsó sorban gluténmentes és amit nagyon-nagyon sokszor fogok még készíteni, mert tényleg tökéletes lett.


Hozzávalók a tésztához:
4 tojás sárgája
20 g tejpor
40 g kukorica keményítő
3 evk édesítő (Ezerédes)
3 ev natúr joghurt
1 tasak Haas sütőpor (ez gluténmentes)
6 tojás fehérje
pici só

Krémhez:
2 tojás sárgája
3 csapott evk kakaópor
5 evk folyékony édesítő (Ezerédes) 
20 g kukorica keményítő
400 ml tej + 3 evknyi


A tojásfehérjét felverem pici sóval fényesre és keményre. A tojássárgákat elkeverem a többi hozzávalóval. Mikor egynemű, egy hablapáttal óvatosan a fehérjéhez keverem és egy nagyméretű (40x30) sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom (el kellett egyengetnem a tésztát).
160 fokon 20 percet sütöttem. Mikor barnult a teteje kivettem, de érezhető is volt, hogy rugalmas, belül sem nyers a tészta. Egy nedves konyharuhára borítottam a papírt lehúztam a hátáról és óvatosan feltekertem, hagytam így kihűlni.
Míg sült a tészta a krémet készítettem el. A tojások sárgáját, a kakaót, keményítőt és az édesítőt simára kevertem 3 evknyi tejjel. A többi tejet melegedni tettem és mikor már forró volt, beleöntöttem a keveréket. Lassú tűzön sűrűre főztem, majd kihűtöttem, gyakran kavargatva, hogy ne képződjön hártya a tetején. 
Aztán összeállítottam a süteményt. Kitekertem a piskótát és vastagon, egyenletesen megkentem a krémmel, majd igyekeztem összetekerni óvatosan. Kicsi krém kifolyt, de nem volt vészes. Hűtőben érdemes hagyni pihenni, jobban lehet szeletelni utána. 
Szerintem ezt a tésztát lehet használni bármihez, tortalapnak is, mert tényleg jól lehet vele dolgozni és egyáltalán nem száraz, nyögvenyelős, hanem egészen selymes az állaga.

Gluténmentes gofri

A már emlegetett csiga ovis bulin gofrit sütöttek a gyerekeknek. Ilyenkor nagyon nehéz, mert Ábel nem ehet a többi gyerekkel. Aznap késő délutánig dolgoztam, így nem volt időm gluténmentes gofri tésztát összekeverni és vinni Ábelnek, így inkább hamarabb hazajöttek Farkasapával, míg én ottmaradtam Áronnal. 
Már volt néhány gluténmentes gofri próbálkozásom, és volt ami a kukában végezte (pl. ami kukorica lepénylisztből készült). Ez most nagyon jól sikerült és azért is teszem közzé, mert néha nagyon jól tud jönni egy gluténmentes gofrirecept. A recept innen származik, tökéletesen működött Schar mix B-vel.



Hozzávalók:

4 dl tej
2 db egész tojás
30 dkg Schar mix B
5 dkg vaj
1/2 csomag szárított élesztő
csipet só
50 g Xilit Zéró
reszelt citromhéj (ezt mi ki szoktuk hagyni kezdettől)
fahéj ízlés szerint

A tejet megmelegítettem és beledobtam a vajat, hagytam felolvadni. A száraz anyagokat egy tálba tesszük, hozzáadtam a tojást, elkevertem, majd lassan hozzáöntöttem a vajas tejet és csomómentesre kevertem. Épp dolgom volt, úgyhogy kb. egy órát is pihent a tészta. A gofrisütőt bekapcsoltam és egy kis kókuszolajjal ecseteltem meg a formákat, majd a forró gofrisütőbe mertem a tésztát. Nekem elég nagy a gofrisütőm, egyszerre négyet lehet benne sütni, és ebből az adagból 8 nagyocska gofri jött ki. Finom volt, puha, nem ragadt, könnyedén ki tudtam szedni a sütőből.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...