2016. február 29., hétfő

Túrós piskóta lekvárral

Nem egy kifinomult sütemény, de ezt a Nők Lapja Konyha magazinban látott receptet már régen ki akartam próbálni. Kíváncsi voltam, hogyan működik a túró a piskótában. Jelentem, nagyon jól. Egy finom, tartalmas piskótát kapunk, ami lágy, de mégis harapható állagú. Kicsit vastag lett, bár ekkora tepsire írták, szerintem sok lett így a tészta, de a fiuk nem bánták. Mivel az én lisztérzékeny fiam nem eszi meg a lekvárt, ezért ez most nem gluténmentesen készült. Ha úgy szeretnéd elkészíteni, akkor Nutri Free mix per dolci lisztet javasolok a piskótába. Cukormentesen is el lehet készíteni, ízlés szerint édesítővel. Még majd kísérletezek vele én is:)





Hozzávalók:
6 tojás szétválasztva
16 dkg cukor
(nálam 5 kanál barna cukor és 1 kanál negyedannyi édesítő)
200 g túró
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor
6-8 kanál lekvár
(jobb a savanykás)

A tojások fehérjét felverjük a cukor egy részével (én ebbe tettem a cukrot). A túrót összeturmixoljuk, nagyon-nagyon simának és darabmentesnek kell lennie. Hozzáadjuk a sárgáját és a cukor többi részét (én ehhez édesítőt tettem) és alaposak kikeverjük. A lisztet is hozzáadjuk és azzal is csomómentesre keverjük. Én azt ajánlom, részletekben adjuk hozzá a lisztet és néha lazítsuk egy kis tojásfehérjével, én megküzdöttem, mire a végén a tojásfehérjehabbal szépen elkevertem, mert elég száraz lett a sárgájás keverék. 
30*30-as sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített 160-170 fokos sütőben 25-30 percet sütjük (a teteje szépen meg kell piruljon és érintésre szilárdnak kell lennie a tésztának).
Kihűlés után négy egyenlő részre vágtam, de elég háromra is, mert tényleg vastag a tészta és lekvárral rétegeztem. Nálunk rögtön nekiestek, de kicsit össze is érhet. 

A Facebook-on itt tudtok követni.

Mákos-almás-kókuszos kevert sütemény (cukormentes, gluténmentes, tejmentes)

Egyszerű kis sütemény, keverem-kavarom típusú. Nem kell hozzá semmi extra dolog és hamar készen van.
Más variációkban is megsütöttem, de azokban vagy mazsola van, vagy banán, most nem akartam semmi ilyesmit tenni bele.


Hozzávalók:
100 g darált mák
100 g kókuszreszelék
50 g Szafi fitt Bounty krém alappor
(helyette 30 g kókuszreszelék és 20 g kókuszliszt)
1 evk sütőpor
1 mk fahéj
2 evk szőlőmagolaj
3 tojás
200 ml víz
(aki nem annyira diétázik, használhat kókusztejet, tejet)
1-2 evk negyedannyi édesítő
2 zöld alma nagy lyukú reszelőn lereszelve

A tojást tálba töröm, hozzáadom a vizet és az édesítőt, alaposan összekeverem. A száraz anyagokat összekeverem egy másik tálban: mák+kókusz+Bounty krémpor+fahéj+sütőpor. A két keveréket összeöntöm, összekeverem és a végén belereszelem az almákat, azokkal is alaposan elkeverem. Nálam 20*20 cm-s kocka alakú tepsiben sült, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percet. A tésztája könnyű, szaftos és alig van benne szénhidrát.

Az egészben 66 g ch van. Én 20 kicsi szeletre vágtam, így egy szeletben volt 3,5 g ch. Azt hiszem vállalható :)

A Facebook-on itt tudtok hozzám csatlakozni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...