2014. december 5., péntek

Tönkölyropi házilag

Mostanában nem csak gluténmentes ételek kerülnek ki ide, úgyhogy kérem, azok, akik lisztérzékenyek figyelmesen olvassák a recepteket. A gluténmentes recepteknél eddig is feltüntettem, hogy "GM", ezután is le fogom írni, de mivel én egészen más diétát követek, mint a fiam, szeretném azokat a recepteket is közreadni, ill. a magam számára ilyen formában megőrizni. 
Szóval, tagja lettem egy IR-es csoportnak a Facebook-on, ahol sok-sok tanácsot kaptam és bátorított az ő példaértékű diétázásuk. Mivel bármilyen diétát, életmódváltást követtem az eddigiekben, igazából nem tudtam lefogyni. Igaz, hogy mindig voltak kilengések, amiket nem tudtam leépíteni, mert olyan mértékű erőfeszítést igényelt a saját menüm megtervezése és kivitelezése, ami három gyerek mellett nem tudtam hosszú távon biztosítani. Most viszont, figyelve arra, hogy csak teljes kiőrlésű dolgokat fogyasszak és arra, hogy ha nem is pontosan mérve, de figyeljek a szénhidrátfogyasztásra, sikerült leadnom kb. 6 kilót, ami ugyan nem sok, de ennyi már régen nem voltam. :) 
Amellett, hogy beilleszthető az IR diétába ez a házi készítésű ropi, amellett nagyon finom is. A középső gyerek ezt vitte a mikulás ünnepségre az oviba és nem volt panasz rá, hogy túl bio ízű.  :D Nagyon jól variálható az ízvilága, és egyszerűen elkészíthető. Némi bonyodalmat jelent, hogy habzsákból kell kinyomni, de egy normál zacskó is megteszi, aminek a sarkára lyukat vágunk. Kicsit jobban elterült, mint szerettem volna, de így legalább extrán ropogós lett, szóval tulajdonképpen nem baj, de majd még kísérletezek.


Ilyen volt a nyers tészta, miután kinyomtam a habzsákból 

Hozzávalók:
175 g natúr joghurt
100 g (figyelem, nem ml) olvasztott kókuszolaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál piros paprika
3 tojás
170 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 szűk kávéskanál sütőpor

Először a nedves anyagokat és fűszereket keverjük el, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és azzal is elkeverjük. A tésztának sűrű nokedli tészta állagúnak kell lennie, mert habzsákból kell majd kinyomni. Kinyomva meg kell tartania az alakját, szóval nem szabad folynia. Habzsákba kanalazzuk a masszát több részletben és helyes kis rudakat nyomunk szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Megszórjuk dekor sóval és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tepsinként kb. 20 percig. Nekem elég nagy adag lett ez, három tepsinyi sült ki belőle. 

Tipp: lehet a tésztába reszelt parmezánt tenni, fokhagymát, vagy fokhagyma granulátumot (én ez utóbbit javaslom inkább), füstölt piros paprikát, vagy bármilyen egyéb fűszert, ami az ízlésünknek megfelel. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...