2016. március 23., szerda

Szénhidrát mentes kakaós csiga (gluténmentes, cukormentes, ch mentes)

Tudom-tudom, hihetetlenül hangzik, hogy egy este is bátran falatozható csigát lehet készíteni. Szafi ch csökkentő lisztjével már bármit el lehet készíteni. Sok-sok kísérletem volt már ezzel a liszttel, nem tudtam elrontani. Ez is elsőre sikerült. Ez nem csak szénhidrátmentes, hanem kalóriaszegény édesség is, legalább is amennyire az ebben a kategóriában lehetséges.



Hozzávalók:
200 g túró
50 g víz
45 g ch csökkentő liszt
20 g bambuszrostliszt
2 tojás
1 evk negyedannyi édesítő
1 evk vaníliakivonat (ezt használtam)

Töltelék: 30 g kókuszolaj, 2 evk kakaó, 4 evk eritrit, vagy 1,5 evk negyedannyi

Ezeket összegyúrjuk, érdemes, ha darabosabb a túró (nekem az volt) botmixerrel finomabbra dolgozni a vízzel és a tojásokkal és utána hozzáadni a vaníliát, édesítőt és a liszteket. A tészta összeáll, rugalmas állagú lesz és nem ragadós. Ha mégis ragadna, lehet még hozzá tenni bambuszrostlisztet. Hagytam 20 percet pihenni, hogy a rostok minden folyadékot magukba szívjanak. Ezután szilikonos nyújtólapon kb. 0,5 cm-sre nyújtottam, a széleit mindig visszahajtva, hogy téglalap alakot kapjak és hogy ne legyen a széle töredezett. Megkentem 30 g olvasztott kókuszolajjal és megszórtam a kakaós-eritrittel, majd feltekertem. Én mindig cérnával vágom már a csigákat, jó ideje, úgy nem töredezik, nem lapul össze, mint mikor késsel vágom. Sütőpapíros tepsire tettem és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem.

A teljes adag szénhidráttartalma elenyésző.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám. 

Kakaós-túrós szénhidrát csökkentett sütemény (cukormentes, gluténmentes, IR barát)

Szafi sütijéből indultam ki, de az arányokon és az elkészítés módján is változtattam. Nagyon finom sütemény lett! A citromhéjat nem szabad kihagyni a túróból és lehet 400 g túrót is használni, én úgy szeretem, ha a túrós jó sok, úgyhogy legközelebb kicsit még módosítok. Szénhidrátban szegény ez a sütemény, a recept végén a pontos értékeket is megtaláljátok.
A Facebbok-on itt találtok.





Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
150 g Szafi fitt süteményliszt
15 g kakaópor
30 g olvasztott kókuszolaj
100 g víz

a túrós réteghez:
300 g túró
1 evk negyedannyi édesítő
1 tojás
2 csapott evk bambuszrostliszt
1 danone aktivia natúr joghurt

A kakaós tészta hozzávalóit elvegyítjük és egy 20x20-as négyzet alapú tepsibe simítjuk, kanál hátával lenyomkodva kialakítjuk az alsó réteget. A túrós massza hozzávalóit is összekeverjük és a kakaós massza tetejére simítjuk. 170 fokon kb. 40 percet sütjük. 
Tökéletesen lehetett szeletelni, mikor kihűlt, hidegen volt igazán finom.
A teljes adag 60 g szénhidrátot (ch) tartalmaz. Én 9 nagyobbacska szeletre vágtam, így egy szelet ch tartalma 6,5 ch.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...