2013. február 14., csütörtök

Almás-mandulás csiga

A recept különlegessége, hogy az alma a sütemény tésztájában van. Ettől puha, szaftos a tészta. Nagyon egyszerű kelt tészta kis csavarral. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
1,5 alma lereszelve (nem kell kinyomkodni)
30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
15 g élesztő
1 dcl tej
2 evk porcukor
1 mk kardamom
3 dkg kókuszolaj
Töltelék:
4-5 evk darált mandula
4 evk xilit
(de lehet bármi, fahéj, kakaó, dió, stb.)

Az élesztőt elmorzsoltam a tejben a két evk porcukorral együtt. Hagytam pihenni, közben egy tálba mértem a lisztet, beleszórtam a kardamomot és lereszeltem (a reszelő legkisebb részén) az almát. Az élesztős tejet beleöntöttem a liszt közepébe, beletettem a reszelt almát is és összegyúrtam a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, beletettem az olvasztott kókuszolajat és azzal is gyúrtam. Könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Még fog tömörödni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, később is duzzad. Ha úgy érzitek gyúrás közben, hogy kell még bele folyadék, nyugodtan tegyétek bele. Egy órát hagytam kelni meleg helyen (sütőben, bekapcsolás nélkül). Után téglalap formára nyújtottam és megkentem egy kis olvasztott kókuszolajjal, megszórtam a xilittel elkevert mandulával és feltekertem. 1,5 cm-s csigákra vágtam és sütőpapíros tepsire tettem. Míg bemelegedett a sütő, hagytam pihenni, majd 200 fokon 15 perc alatt megsütöttem. Kis porcukor mehet a tetejére. Nagyon finom volt!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...