2012. július 15., vasárnap

Egyszerű nyári ebéd - grillezett halumi sajt salátákkal

Nigella egyik könyvében van egy csilis Halumi recept, amit már akkor kinéztem magamnak, mikor a könyvet kaptam (kb. 10 éve). Mostanáig vártam, hogy megjelenjen a boltok polcain a halumi nevű sajt. Egyszer már vettem a CBA-ba, de az valami nagyon gagyi utánzat volt, szétesett sütés közben.
Ezt az Aldiban vettem, kb. 600 Ft volt és szuperül viselkedett sütés közben. Nem ragadt le, szépen sült, puha volt és finoman sós.

Hozzávalók:
300 g Halumi grillezni való sajt
2 evk olíva olaj
1 csili paprika, vagy 2 kk csilipehely
A sajtot egy olajjal leheletvékonyan kikent serpenyőben, 0,5 cm-s darabokra szeletelve lerakjuk, majd mikor az egyik oldaluk megsült, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is meggrillezzük. Grillrácson még szuperebb lett volna, szerintem.

A saláták
Egy másik nagyon friss és nagyon szép szakácskönyvből vettem a saláták ötletét. A Nyár ízei című gyönyörű, vegán recepteket tartalmazó kiadványból, amiben annyi a kedvemre való recept, hogy nem is tudok választani. Itt megrendelhetitek. Szerintem aki vegetáriánus módon főz, mindenképpen érdemes megvennie!
Diós cukkinisaláta
A receptkönyvben grúz uborkasalátának hívták, de én jónéhány hozzávalóban eltértem a recepttől, pl. rögtön nem uborkából készítettem, mert nem volt itthon, csak cukkini.
3 cukkinit héjastul felkockáztam, egy salátás tálba tettem. 2 marék diót felaprítottam és serpenyőben szárazon megpirítottam. Egy natúr joghurtot elkevertem egy evk citromlével és egy kk mézzel. Mikor fogyasztani akartuk a salátát a diót összekevertem a cukkini kockákkal és akkor öntöttem rá az öntetet. Biztosan elbírna egy kis kéksajtot is az öntet.
Füstölt sajtos répasaláta
3 közepes répát julienre vágtam (na, ez se fehér embernek való mutatvány, a harmadikhoz már nem is volt türelmem, inkább lereszeltem). 5 újhagymát (inkább csak a fehér részét) felkarikáztam. Ezeket egy tálba tettem. Vágtam hozzá néhány levél friss bazsalikomot, tekertem rá fokhagyma granulátumot (kb. 1 kk-nyit), megszórtam sóval és hozzáöntöttem egy natúr (Danon aktívia) joghurtot. 2 dkg füstölt sajtot reszeltem még hozzá (ezt nem írta az eredeti recept és egyéb hozzávalókban is eltért).

Mindkettő nagyon ízlett, még nekem is, aki egyébként nem rajongom a salátákért (vajon miért is vagyok hmm.. túlsúlyos?).



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...