2016. február 12., péntek

Teljes kiőrlésű gyökérkenyér (IR - barát)

Nemrégen kiderült, hogy bizony nekem is inzulin rezisztenciám van, ami bár meglepetésként ért, nem taglózott le, hiszen ismerem a diéta szabályait, tudom, hogyan kezelhető. Nagyjából ezt a diétát tartottam amúgy is, csak nem voltam elég szigorú magammal. Most viszont gyógyszerrel is kezelnek, és mentek is le a kilók nagy meglepetésemre. Ezért mostantól nem csak gluténmentes receptek lesznek a blogon, eddig is voltak mások is, de most már hivatalosan is bejelentem, hogy fogok posztolni teljes kiőrlésű péksüteményeket. Ez a blog a családi receptgyűjteményem, szóval muszáj ezeket is megírnom és megőriznem. Kérlek, figyeljetek a jelzésekre továbbra is, mindig odaírom, ha valamelyik NEM GLUTÉNMENTES recept. Mivel csak egyik fiam gluténérzékeny, ezért talán ritkábbak mostanában a gm posztok, a család többi részének az IR diétának megfelelően főzök-sütök, nézzétek el nekem.
Az Facebook inzulin rezisztencia csoportjában láttam Nikk receptjét, kedvet kaptam, hogy tk lisztből én is elkészítsem, de a már többször sütött saját receptemet használtam. Sima fehér lisztes verzióját itt megtaláljátok, ha esetleg ezt szeretnétek kipróbálni.
Ez egy nagyon finom, kicsit tömörebb állagú gyökérkenyér lett, teljes kiőrlésű lisztekből készítve. 


Hozzávalók:
500 g liszt
(150 g fehér tönkölyliszt, a többi tk tönkölyliszt)
2 evk búzasikér
1 csomag szárított élesztő
1 tk só
1-2 evk olaj
kb. 300 ml hideg víz

A tésztát este állítjuk össze. Tálba mérjük a lisztet, sót, élesztőt és lassan adagolva a vizet a tésztát dagasztani kezdjük. Addig keverjük, míg a tészta összeáll és az edény faláról leválik, de a tál aljára odaragad. Tudom, hogy ez elég fura meghatározás, de higgyétek el, működik. Letakarva 12 órát a pulton magára hagyjuk. Másnap alaposan lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő darabra vágjuk és a darabokat egyenként megtekerjük, közben lisztezzük a kezünket, a deszkát. A sütőt 230 fokra előmelegítjük és teszünk az aljába egy tálban vizet. Amíg a sütő melegszik a péksütik pihennek a sütőpapíros tepsin. Betoljuk a forró sütőbe, megvárjuk, míg megemelkednek és picit megkérgesednek, kb. 10 perc és a sütőt 200 fokra levesszük. Még kb. 15-20 perc kell neki. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...