2011. július 16., szombat

Konyha

Négy éve nincs ajtó a konyhaszekrényeimen. Csak vártunk és vártunk, hátha egyszer meg tudunk spórolni annyi pénzt, hogy megvehessük. A pillanat most jött el.
Ilyen lett és nagyon - nagyon örülünk neki. A fiuk a csodájára járnak, állandóan húzogatják a fiókokat és minden hozzánk betérőnek büszkén mutogatják, hogy: "ide nézz, ki is lehet nyitni".


Szülinap tortával (gluténmentes)

Most épp Farkasapáé. Már olyan régen ünnepeltük úgy igazán. Valahogy mindig elsikkadnak nálunk a szülinapok, névnapok. Vagy hétköznapra esik és nincs idő előkészülni, vagy nincsenek gyertyák, vagy valamilyen okból nem tudjuk időben beszerezni az ajándékokat. De most, tulajdonképpen minden összejött: ajándék, torta, tűzijáték, gyertyák, finom vacsora. Nem mondom, hogy kis fáradtságomba került, inkább sokba, de nem bántam.




A torta a svéd mandula torta mintájára készült, de azt gondolom, ha egy svédnek felkínálnák megkérdezné, hogy "Ez valami magyar specialitás?". Pedig igyekeztem, mindenféle receptet megnéztem, ami a neten olvasható, még egy Svédországban élő barátnőmmel is konzultáltam.
Nagyon finom lett, az én ízlésemnek kicsit édes, de nem is spóroltam a cukorral, nehogy akinek készítem, megint azt mondja, hogy mandulás szendvicset készítettem neki (ugyanis hajlamos a süteményeimet, amik lássuk be, tényleg elég kevéssé édesek, hol túrós, hogy meggyes szendvicsnek hívni, attól függően mit töltök bele). Szóval tényleg finom lett.
A fényképek tanúsága szerint ízlett nekik is, ami nem kis eredmény.

Hozzávalók:
4 tojás fehérje
200 g mandula (nagyon finomra őrölve)
150 g porcukor

4 tojás sárgája
250 dcl tejszín
150 g porcukor
1 vaníliás pudingpor
0,5 dcl tej
100 g vaj

50 g mandula forgács pirítva

Mondtam, hogy nem autentikus. Szóval a tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk és beleforgatjuk óvatosan a darált mandulát. Sütőpapírral bélelt tepsi hátán három lapot sütünk, úgy, hogy nagyjából egyforma átmérőjű és vastagságú köröket simítok. 160 fokon légkeveréssel 40 percet sütöm. A sütési idő változhat, a lényeg, hogy kemény legyen a teteje és picit megpiruljon.
Addig a krémmel foglalkozom. A tejszínt összemelegítettem a tojások sárgájával és fele cukorral, lassú tűzön, utána robotgéppel felvertem. Mikor már sűrű volt, kikevertem a vajat a cukor felével simára, és mikor hűlt a tejszínes cucc, belekevertem lassan. Kétségbeejtően túrós lett, aztán kezdett kisimulni. Nekem sajnos puding nélkül egyszerűen nem sűrűsödött be. Csak kavartam, kevertem hosszú 10 percekig és még mindig erősen folyt, a hűlés sem segített, ezért kénytelen voltam visszatenni a tűzre és a tejjel elkevert pudingport beletenni. Így lett tökéletes. Nem bőrösödött be a teteje, és teljes hűlésig sokszor megkavartam.
A végén összeállítottam a tortát. Lap+krém+ lap+ krém+lap+krém. A tetejére csorgatva a krémet lesimítottam az oldalára is. Persze a lapok nem voltak egyformák, így nem lett szép, de nekem ez egy keresztem, hogy egyszerűen nem tudok pontos lenni. A tetejét megszórtam pirított mandulaforgáccsal, ami kihagyhatatlan, szerintem.

Egy órát ért a hűtőben és már tálaltuk is.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...