2014. december 16., kedd

Gluténmentes csiga sajtos keksz

Azért is sós keksz, hiába jön a Karácsony.:) Persze én is készülök, heti kétszer legalább sütök, meg ajándékba is készülnek kekszek, de ezek nem saját fejlesztések, hanem többnyire mások receptjei, így azokat nem hozom. :) Egyszerű ez a keksz és nagyon finom. Az én kisfiam szereti a sósat, és azt jóval ritkábban sütök, így nagyon örül neki. Próbáljátok ki bátran! Én szeretem ezt a lisztet nyújtható sütik készítéséhez, így nem ajánlom a lisztcserét, de talán meg lehet próbálni Schar mix B-vel, vagy nutri mix per dolcsival. 




Hozzávalók:
250 g Mester sütemény liszt
1 tk só
100 g vaj vagy margarin
1 tk sütőpor
1 tojás
egy-két evk tejföl, amennyivel a tészta összeáll
krém: 100 g vaj és 100 g sajt (nálam trappista)

A tészta hozzávalóiból aprítógépben tésztát készítünk (én mostanában minden tésztát abban készítek. A végén gyúrólapon kicsit átgyúrjuk. A tésztának simának kell lennie, nem szabad ragadnia, ha kell adjunk még hozzá pici lisztet. Amíg a krémet összekeverem, be lehet tenni a tésztát a hűtőbe, de elméletileg nem kell hűteni, amellett, hogy jót tesz neki. A krémhez a puha vajat összekeverem a lereszelt sajttal. A tésztát két részletben téglalap (15x20 cm-sre kb.) kinyújtom és megkenem a krém felével. Óvatosan feltekerem, majd 0,5 cm vastag szeletekre vágom. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz a végeredmény. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgattam, majd 15 perc alatt, halvány barnára, ropogósra sütöttem. Közben a másik rész tésztával is ugyanígy járok el. Úgy alakult, hogy az egyik rudacskát egy éjszakát pihentettem és nagyon jót tett neki. Könnyebb volt szeletelni és nagyon ropogós lett a végeredmény. Mondjuk az első adagnál Ábris is besegített, titoakban levette a sütő hőmérsékletét 140 fokra, így én hiába vártam, hogy megsüljenek a sütik, csak aszalódtak a sütőben :) 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...