2012. március 28., szerda

Kilófaló lepények - avagy Wasa kenyér zabliszttel

A márciusi Nők Lapja Konyhában jelent meg Vrábel Kriszta receptje, a 160 g-os diéta keretében, ami igazán nekem való kis recept. Az autentikus Wasa recepthez rozsliszt kellett, ami nekem nem volt itthon, sőt 10 km-es körzetben sem lehet kapni, így abból dolgoztam, ami akadt a konyhámban. Történetesen volt itthon Szoó Judit féle Kilófaló liszt kelt tésztákhoz, így abból készült ez a fogyókúrás kenyér.
Már lehet boltban kapni, nekem is ilyen volt itthon, de ha megveszitek Judit könyvét, akkor magatoknak is kikeverhetitek az un. Kilófaló lisztet. Természetesen ez egy fantázia név, nem leszünk annál soványabbak, minél többet eszünk belőle, hanem a magas rosttartalmánál fogva sokkal kedvezőbb hatású, mint a fehér liszt, nem emeli a vércukorszintet, un. lassú felszívódású szénhidrát. Tehát mértékletesen fogyasztva, fehérkenyér helyett, jelentősen hozzájárul a súlyvesztéshez.
Kiszámoltam az energiatartalmát is:
Egy adag, azaz egy lepény energiatartalma: 139 kcal



Hozzávalók:
250 g kilófaló liszt kelt tésztákhoz
kb. 2 dcl langyos víz
1,5 kk porélesztő
1 mkk só
3 g Liga margarin

A lisztet kimértem, belekevertem a sót és az élesztőt. A margarint apró darabokban hozzámorzsoltam. A vizet fokozatosan beleöntve, rugalmas tésztát gyúrtam. Ha az elején picit ragad, nem baj, ahogy gyúrjuk, és ahogy a rostok telítődnek a folyadékkal, rugalmasabbá válik. Csak akkor adjunk még hozzá vizet, ha nem akar összeállni a tészta. Mivel sok a rost benne, a gyúrás során még keményedik, sőt a kellés - pihentetés során is.
20 percet lefedve pihenni hagytam. Majd egy rudacskát sodortam belőle, 8 egyenlő részre vágtam és kerekre nyújtottam. Megszurkáltam villával és 200 fokra légkeveréses sütőben sütöttem, míg szépen megpirult. Én a sütőben hagytam éjszakára, miközben kinyitottam az ajtaját, mert azt szerettem volna, ha megszáradnak és jó ropogósak lesznek.
Másnap reggelire vajjal és szilvalekvárral ettem. Hmmm...


Új gaszroblog gyűjtőoldal

Egy megszűnt, egy új létrejött.
Én személy szerint örülök neki.
http://gasztro-blogok.blogspot.com/

Nézzétek, iratkozzatok fel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...