2011. február 13., vasárnap

Hasznosságok

Köztudott rólam, hogy nem tudok rajzolni, de annyira nem, hogy mikor Ábel három hónapos volt, igyekeztem neki rajzolni egy manót, amit aztán meg is szerettem volna varrni és a vázlatokat, mikor megmutattam délután Farkasapának, azt kérdezte: "Ezt a gyerek rajzolta?". Azért is örültem meg annak a postnak, amit Urban Eve-nél olvastam. Egy Ed Emberly nevű idősebb pasi, aki gyerekkorában nem tudott rajzolni most gyerekkönyvek illusztrátoraként dolgozik, és többek között olyan könyveket ír, hogy hogyan lehet megtanulni rajzolni. És láss csodát, az útmutatásokat követve már én is tudtam rajzolni egy róka és egy nyuszi fejet. Lehet nevetni, de tényleg nem is tudtam, az útmutató nélkül, hogyan is kellene hozzáfogni. Természetesen meglátogattam a honlapját, és rengeteg hasznos, letölthető dolgot találtam. Nézzétek meg Urban Eve postját, érdemes. Azóta Ábel azzal dicsekszik a szomszédoknak: "Kati, képzeld, az én anyám megtanult rókát rajzolni."
Rettentően fáj a fogam arra a könyvére, amit Urban Eve is említ, amiben autók és dömperek rajzolását tanítja az avatatlan anyukáknak. De jó lenne!



Nézzétek meg!

A másik felfedezése a hétnek a Gyerekszobán már nem először megjelent Joel kreatív apuka blogja volt. Hát ott mi minden van! Annyi kreativitás szorult abba a fickóba, hogy elég lenne egy osztálynak. Nagyon irigykedtem és természetesen azért nézelődtem, mert néhány dolgot erősen megkívántam.
Néhány kép, ízelítőül a blogon megjelent dolgok közül. Aki szeret kreatívkodni, saját készítésű játékot adni a gyerekek kezébe, az nagyon sok ötletet meríthet Joel blogján. Sok helyen leírásokat is ad és letölthet anyagok is vannak.

Péksütik reggelire, vacsorára

Talán baj is, hogy ennyire szeretjük mindannyian a péksüteményeket. Én örömmel sütöm, a férjem rajong érte és frissen képes elpusztítani négy -öt zsömlét. Áron is szívesen eszi üresen, frissen sülve.
Kicsit megsértődtem a minap, mikor Limara tévés műsorát néztük a TV Paprikán és a kenyérdagasztást és sütést végignézve Farkasapa azt mondta, hogy ha eltartanám, ő mindennap sütne ilyen kenyeret.
Persze könnyű ezt mondani, hiszen én is elég sokszor sütök, elég csak végignézni a blogbejegyzéseket, a legtöbbször péksütemény receptet, képet teszek fel, de azért nem minden nap. Van olyan hét, hogy a hét elején vett kenyér péntekig száradozik, míg végül ki kell dobni, mert egész héten sem fogy el, ami azért nagy pazarlás, de szárazon senkinek sem kell, én meg nem az a háziasszony vagyok, aki magának darálja a prézlit. Egy szó mint száz, nem éreztem helyénvalónak a fentebbi megjegyzést, mert szerintem elég sokszor van nálunk péksütemény úgy, hogy még csak nem is tart el.

Egy zöldfűszeres zsömle, ma készült. A receptet az Oetker könyvek sorozatban megjelent: Péksütemények című kiadványból vettem, amit egyébként nagyon szeretek. Nem emlékszem, hogy abban bármikor is rosszul összeállított receptet találtam volna, minden sikerült eddig, aminek a receptjét követtem.
Volt a hűtőben két zöldfűszeres Philadelfia sajtkrém, amit korábban egy hús elkészítéséhez vettünk, de aztán lemondtunk az elkészítéséről, mert a fiuk úgyse ették volna meg, ezért sima rántott csirkét készítettünk helyette, mert az biztosan elfogy.
Szóval méltóképp akartam felhasználni ezt a drága alapanyagot, ami ritka vendég nálunk, és miután az internetet átböngésztem, és semmi fogamra való receptet nem találtam, véletlenül kezdtem el lapozgatni a Péksütemények könyvet, mert rémlett, hogy van benne egy rizslisztes recept, ami gondoltam megnézek közelebbről, hátha tudom használni Ábel diétájában.
Tehát, abban találtam, gondolom eddig azért nem került sorra, mert soha nem volt véletlenül itthon zöldfűszeres friss sajt, amit a recept megkíván.
Hozzávalók:
150 g friss, zöldfűszeres sajt
42 g friss élesztő, vagy egy tasak szárított
egy kk cukor
125 ml tej
125 ml víz
500 g liszt

Lisztbe mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot rászórjuk, majd egy kis vizet öntünk rá és hagyjuk pihenni (felfutni) 10 percig. Aztán a többi hozzávalót is a tálba tesszük, majd a robotgéppel 2 percig közepes és 2 percig magas fokozaton kevergetjük. Nagyon szép, rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Fél-egy órát hagyjuk kelni, majd átgyúrjuk egy lisztezett felületen. Szerintem nem kell alá sok liszt, mert nem lesz szép a tészta. 10 részre osztjuk, zsemléket gömbölyítünk belőlük és koszorú alakban sütőpapíros tepsire rakjuk, majd 200 fokon megsütjük, úgy 25 perc alatt. A sütés előtt a tetejét megkenjük tejjel. Szépek  és finom puhák lettek, ropogós héjjal. Lehet, hogy több zöldfűszer kellett volna bele, mert az szerintem nem nagyon érzett..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...