2011. február 13., vasárnap

Péksütik reggelire, vacsorára

Talán baj is, hogy ennyire szeretjük mindannyian a péksüteményeket. Én örömmel sütöm, a férjem rajong érte és frissen képes elpusztítani négy -öt zsömlét. Áron is szívesen eszi üresen, frissen sülve.
Kicsit megsértődtem a minap, mikor Limara tévés műsorát néztük a TV Paprikán és a kenyérdagasztást és sütést végignézve Farkasapa azt mondta, hogy ha eltartanám, ő mindennap sütne ilyen kenyeret.
Persze könnyű ezt mondani, hiszen én is elég sokszor sütök, elég csak végignézni a blogbejegyzéseket, a legtöbbször péksütemény receptet, képet teszek fel, de azért nem minden nap. Van olyan hét, hogy a hét elején vett kenyér péntekig száradozik, míg végül ki kell dobni, mert egész héten sem fogy el, ami azért nagy pazarlás, de szárazon senkinek sem kell, én meg nem az a háziasszony vagyok, aki magának darálja a prézlit. Egy szó mint száz, nem éreztem helyénvalónak a fentebbi megjegyzést, mert szerintem elég sokszor van nálunk péksütemény úgy, hogy még csak nem is tart el.

Egy zöldfűszeres zsömle, ma készült. A receptet az Oetker könyvek sorozatban megjelent: Péksütemények című kiadványból vettem, amit egyébként nagyon szeretek. Nem emlékszem, hogy abban bármikor is rosszul összeállított receptet találtam volna, minden sikerült eddig, aminek a receptjét követtem.
Volt a hűtőben két zöldfűszeres Philadelfia sajtkrém, amit korábban egy hús elkészítéséhez vettünk, de aztán lemondtunk az elkészítéséről, mert a fiuk úgyse ették volna meg, ezért sima rántott csirkét készítettünk helyette, mert az biztosan elfogy.
Szóval méltóképp akartam felhasználni ezt a drága alapanyagot, ami ritka vendég nálunk, és miután az internetet átböngésztem, és semmi fogamra való receptet nem találtam, véletlenül kezdtem el lapozgatni a Péksütemények könyvet, mert rémlett, hogy van benne egy rizslisztes recept, ami gondoltam megnézek közelebbről, hátha tudom használni Ábel diétájában.
Tehát, abban találtam, gondolom eddig azért nem került sorra, mert soha nem volt véletlenül itthon zöldfűszeres friss sajt, amit a recept megkíván.
Hozzávalók:
150 g friss, zöldfűszeres sajt
42 g friss élesztő, vagy egy tasak szárított
egy kk cukor
125 ml tej
125 ml víz
500 g liszt

Lisztbe mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot rászórjuk, majd egy kis vizet öntünk rá és hagyjuk pihenni (felfutni) 10 percig. Aztán a többi hozzávalót is a tálba tesszük, majd a robotgéppel 2 percig közepes és 2 percig magas fokozaton kevergetjük. Nagyon szép, rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Fél-egy órát hagyjuk kelni, majd átgyúrjuk egy lisztezett felületen. Szerintem nem kell alá sok liszt, mert nem lesz szép a tészta. 10 részre osztjuk, zsemléket gömbölyítünk belőlük és koszorú alakban sütőpapíros tepsire rakjuk, majd 200 fokon megsütjük, úgy 25 perc alatt. A sütés előtt a tetejét megkenjük tejjel. Szépek  és finom puhák lettek, ropogós héjjal. Lehet, hogy több zöldfűszer kellett volna bele, mert az szerintem nem nagyon érzett..

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...