2012. március 17., szombat

Olajbogyós kenyér

A márciusi Nők Lapja konyhában jelent meg Vrábel Krisztina receptje, ami első látásra nagyon megtetszett. Mire való egy ilyen hosszú hétvége, ha nem arra, hogy az ember lánya kicsit hosszadalmasabban készülő kenyeret süssön. Mivel este elfelejtettem elkészíteni, reggel láttam neki és délben adtam hozzá a többi lisztet, majd olyan 5-re sült meg. Tökéletesek lettek, isteni finom, puha bélzetű, ropogós héjú csodás kis kenyerek.




Hozzávalók:
250 g BL 80 -as liszt
3 dcl víz
1 kk szárított élesztő

Ezeket lazán, fakanállal nokedli sűrűségű, nem túl egynemű tésztává keverem.
Hagyom kelni úgy 6 órán keresztül. Utána hozzáadok:

250 g sima lisztet (BL 55)
1 kk száraz élesztőt
2 dcl vizet
1,5 kk sót
50 g feldarabolt fekete olajbogyót
2 evk olíva olajat

Beledolgozom a hozzávalókat, kicsit dagasztom fakanállal, majd újra lefedem és két órán keresztül megfeledkezem róla.
Utána egy hólyagos, nagyon laza szerkezetű tésztát találok a tálban, amit lisztezet deszkára borítok, ahogy szétterül, hosszúkás darabokat vágok belőle és lisztezett kézzel egy sütőpapíros tepsire emelek.
A sütőt előmelegítem 230 fokra. 10 perc pihentetés után beteszem a kenyereket, miután a tetejüket megspricceltem vízzel és addig sütöm, míg szép barnás lesz a héjuk.

Igazi hétvégi kényeztetés!

Gluténmentes fordított banános sütemény

Nemrég hódított a gasztrobloggerek között ez a sütemény.Személy szerint én Piszke receptjét vettem alapul, és elkészítettem a gluténmentes változatot. Nagyon egyszerű, mutatós süti. Kár, hogy Ábel nem akarta megkóstolni. Azt mondta, hogy ő másféle banánosra vágyott. "Olyan kereket csinálj, anya, aminek a tetején vannak a banánok". Nem baj, megette a család, mert tényleg nagyon finom, szaftos sütemény volt.




Hozzávalók:
100 g liszt
1/2 cs sütőpor
100 g darált dió
1/2 mk fahéj
125 g natúr joghurt
50 g citromos joghurt
7 g vaj
1 banán szétnyomkodva
2 tojás
1/2 citrom leve
100 g cukor
 pici citromos só
2 banán az aljára
sütőpapír a tepsi kibéleléséhez
3-4 evk juharszirup

A lisztet, diót, sütőport, fahéjat összekeverem. A vajat, a cukrot, a tojásokat, joghurtokat, a villával szétnyomkodott banánt és a pici sót egyneműmé, habossá keverem. Hozzáteszem a száraz anyagokat és alaposan elkeverem. A banánokat félbevágom, megkenem a citromlével és a sütőpapíros tepsi aljára rakosgatom, majd ráöntöm a tésztát. 160 fokon 30-40 percet sütöm. A cukor kevés, nekem így nagyon ízlett, de lehet többet tenni ízlés szerint.
Még melegen vigyázva megfordítom és a banános felét megöntözöm a juharsziruppal.
Hmmm..., nekem nagyon bejött!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...