2013. február 16., szombat

Diós házi csoki (gluténmentes)

Régen, még Erdélyben a házi csoki készítést minden tini kipróbálta, általában ezt vittünk a bulikba. Mivel a boltban nemigen lehetett édességet kapni, tényleg sűrűn készült nálunk. Nemrégen kaptam sok-sok tejport anyukámtól és bár egy régi receptkönyvben megvan még a házi csoki receptje, a sok cukor miatt nem azt választottam, hanem valami sport szelet jellegű sütireceptet keresgéltem. Egyik se volt tökéletes. Volt olyan recept, ami azzal kezdett, hogy 0,5 kg cukor... Hát nem tudom, milyen íze lehet.   Végül magam gondoltam ki a receptet a többit átolvasva, és ez lett belőle. Tömény lesz, de pont elég édes, nem gej, nekem így ízlett. Egyébként farsangi ovis mulatságra készült. Nagyon ízlett az óvónéniknek is és persze Ábelnek is. Én is elmajszoltam belőle egy keveset, mert diétásra készítettem, már amennyire egy ilyesfajta házi csokit diétásnak lehet nevezni.




Hozzávalók:
18 dkg tejpor (sovány)
7 dkg kakaópor (zsírszegény)
pici s
100 ml víz
100 g barna cukor
2 evk folyékony édesítő
80 g kókuszolaj (vagy margarin, vagy vaj)
a tetejére egy bő marék dió, összetörve

A vizet a cukorral odatesszük melegedni, és mikor felolvad a cukor, belekeverjük a margarint is. A tejport egy tálban összekeverjük a kakaóporral, és a pici sóval. Mikor jó meleg a vizes-cukros-vajas keverék, beleöntjük a tejporos keverékbe és gyorsan összekeverjük. Még mindenek előtt készítsük elő egy 20x30 tepsit, úgy, hogy egy folpakkal kibéleljük és a keveréket gyorsan öntsük bele. Nagyon hamar szilárdul a sok tejportól, ezért tényleg gyorsan kell dolgozni. Ha nem sikerül gyorsan elteríteni, akkor nedves kézzel simán bele lehet tapicskolni a tepsibe. A tetejére szórjuk a diót és belelappogatjuk. 

Tipp: sokféle ízesítést elbír. Lehet a tejpor egy részét kókusszal helyettesíteni. De úgy is készítettem már, hogy a zsiradék egy részét mogyoróvajjal pótoltam, nagyon finom lett úgy is. Lehet mézeskalácsfűszert, fahéjat, vaníliát, mogyorót tenni bele. 

Diós puszedli (gluténmentes, lisztmentes)

Ez egy nagyon jól bevált recept. Már számtalanszor elkészítettem, mindenkinek nagyon ízlett, legalább is gondolom, mert aki kóstolta, elkérte a receptet. 
Stahl: Büntetlen örömök című könyvéből származik a recept. Egyszerűségében nagyszerű, percek alatt megvan, és alig néhány hozzávalóra van szükség. Ebből egészen kicsi adag lesz, ha egy egész család veti rá magát, percek alatt elfogy. Készítettem már ajándékban, magamnak, édesség utáni vágy csillapítására és buliba is.



Hozzávalók:

80 g csoki (tej vagy ét)
1 evk barna cukor (ízlés szerint, lehet több is, de szerintem elég ennyi)
1 tojásfehérje felverve
5 dkg dió apróra törve (nem darálva)
(de lehet mandula mandulapehely vagy mandulatüskék)
1 evk teljes gluténmentes liszt (én ezt el szoktam hagyni)
1/2 kk sütőpor

A tojásfehérjét fel kell verni a cukorral, a csokit pedig gőz fölött megolvasztani és kicsit kihűteni (de ne keményedjen meg). Mikor kicsit kihűlt a tojásfehérjébe keverni, majd beleszórni a diót és az evk lisztet. Sütőpapíros tepsire kis halmokat adagolsz és 180 fokon készre sütöd. Mikor már érződik az illata, akkor jó. Picit szétterülnek, kívül ropogós, belül puha kell legyen. Ha túlsütöd belül is ropogós lesz, de úgy is finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...