2012. szeptember 22., szombat

Kókuszgolyó kölesből (gluténmentes)



Ennek a kis golyónak nem várt sikere lett a gyerekek körében. Vasárnap este 8 körül rádöbbentem, hogy hétfőn nekem kell biztosítanom Ábel csoportjában az uzsonnát. Általában gyümölcsöt, lekvárt vagy valami ilyesmit visznek a szülők. Még hét közben feliratkoztam, hogy hétfőn viszek sütit, gondolván, hogy vasárnap lesz időm elkészíteni, de azon túl, hogy nem volt rá időm, el is felejtettem. Valahogy bevillant, hogy láttam kölesből formált, kókuszba hempergetett kis golyókat, így ezt gondoltam tovább. A tettek mezejére lépve, mielőtt a gyerekeket elvittem fürdeni, egy csésze kölest addig mostam egy szűrőben, míg tiszta lett a vize, és három csésze tejjel lassú tűzre tettem főni. Mire a gyerekeket lefektettem majdnem készen volt, vagyis majdnem az összes folyadékot felszívta. Tettem hozzá egy kk vaníliaport, xilitet, ízlés szerint és lezártam alatta a tűzhelyet. Fél óra múlva belekevertem kb. fél csészényi házi mogyorókrémet (sok-sok mogyoró, kókuszolaj, xilit, vanília, csoki - amit én készítettem egy héttel azelőtt, de a mogyorót túl darabosnak találták benne e gyerekek, ezért a boltit részesítették előnyben) és két kk kakaót. Jól elkevertem. Érdemes megkóstolni és adni még hozzá cukrot, vagy édesítőt, mert mint tudjuk a gyerekek édesszájúak. Mikor már majdnem kihűlt,  vizes kézzel golyókat formáztam belőle (fontos, hogy ne várjuk meg, míg teljesen kihűl, mert akkor sokkal merevebb a massza) és kókuszba hempergettem, majd egy éjszakát pihent a hűtőben. Az ötlettől a kivitelezésig kb. 2 óra telt el, közben megnéztem egy filmet is. Az óvónők szerint a gyerekeknek nagyon ízlett és még az én extrán válogatós kisfiam is megevett 3-4 golyót. Többször fog készülni gyerekprogramokra. Szerintem bármivel lehet ízesíteni, a köles semleges íze miatt, sok mindent elvisel. Tippek: csoki és narancshéj, darált dió, kókuszreszelék, almapüré és fahéj (akkor talán a folyadékot csökkenteni kell, de a köles nagyon sok folyadékot képes felszívni), kísérletezzetek bátran és számoljatok be, ha nálatok is sikert arat. :) 

Szilvás - kardamomos muffin (gluténmentes)

Jajj, nincs kép. Lemaradtam, elfogyott, de mégis szeretném postolni, mert egy nagyon egyszerű (ahogy a muffinok általában) és igazi őszi, finom muffin lett. A recept normál liszttel a Nők Lapja konyha szeptemberi számában jelent meg.
Szülinapoztunk a szomszédban, ilyenkor én is sütök, mert szeretem, ha Ábel is (aki a gluténérzékeny) több féle sütiből tud választani.
Végül ő egyet sem evett belőle, és én sem a Dukan-diéta miatt, viszont a vendégek azt állították, hogy nagyon finom volt.

Hozzávalók:
2 tojás
60 g kókuszolaj olvasztva
100 g xilit (vagy barna cukor)
1 kk kardamom (vagy fahéj)
2 kk sütőpor
120 ml tej
180 g Schar mix C
6 db érett szilva

A tojásokat, kókuszolajat és xilitet simára keverjük, beleszórjuk a sütőporos lisztet és lazítjuk a tejjel. Jó híg tésztát kapunk. A szilvákat megmossuk, leszárogatjuk és apróra daraboljuk. Beleszórjuk a tésztába.
180 fokon 20-25 percig sütjük, míg a teteje kicsit megbarnul és szépen megemelkednek a muffinok.
A tetejét bevontam marcipán ízesítésű cukormázzal (bolti), de ez csak azért volt, mert gyerekeknek készült.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...