2013. szeptember 29., vasárnap

Gluténmentes tejmentes gubarúd (tojásmentes is)

Hát, ez is eljött. Kölcsön sütök. :) Egy barátnőm megkért, hogy a bagettsütőmben készítsek neki mákos gubához gubát. Viszont az én bagettsütőm egy téglatest formájú kis kenyeret tud, tehát az nem lesz jó gubának. A bogarat viszont már a fülembe ültette, így kitaláltam, hogy valahogy gubarudakat sütök neki. Mivel ők nem csak gluténmentesen, hanem tejmentesen is étkeznek, ráadásul majdhogynem családilag, így kókusztejszínnel készült nálam most a gubarúd. Aki tejet ehet, az természetesen elkészítheti tej-tejszín keverékével is. Igazából frissen elképesztően finom, puhák lettek a rudak. A tetejük sem ropogós, de könnyű bélzetű, édeskés, finom péksütemény lett. Egyet megtartok, mert a fiam nem szereti a mákos gubát, de a rudat uzsonnára vajjal valószínűleg nagy örömmel fogja fogyasztani.



Hozzávalók:
250 g Schar mix B liszt
50 g Beiker liszt
200 ml Cocomas kókusztejszín
100 ml víz
20 g élesztő (friss Budafoki)
2 evk barna cukor
1 evk burgonyapehely
1 kk só
2 evk kókuszolaj

Az élesztőt felfuttatom egy evk barna cukorral elkevert kókusztejszín és víz keverékében. A liszteket tálba mérem, hozzáteszem a cukrot, sót és burgonyapelyhet. A felfutott élesztős keveréket hozzáöntöm, összedolgozom egy fakanállal, majd a végén az olajat is beleteszem és elkeverem vele. A massza egy sűrű, kenőcsös állagú valami. Kiolajozott, erősebb zacskóba kanalazom, a sarkát levágom és kisebb nehézségek árán rudakat nyomok a tepsibe. Ez nem igazán nehéz, csak picit maszatolósabb művelet. Azért érdemes a zacskót kiolajozni, mert így kevés tészta ragad bele. Közben a sütőbe teszek egy edénybe kis vizet, lekenem olajjal a rudakat, fóliát terítek rá és fél órára beteszem a sütőbe kelni. Ha láthatóan megnőttek, akkor 200 fokra kapcsolom a sütőt, leszedem róla a fóliát és 25 perc alatt szép barnára sütöm. Félidőben még egyszer megkentem olajjal a tetejét.

Banános-diós torta

Szülinapom volt, de mivel hétköznapra esett, semmi kedvem nem volt ünnepelni. Ráadásul teljesen tehetségtelen vagyok a tortadíszítésben. Nem is szeretem annyira a krémes sütiket. A férjem kitalálta, hogy hoz valahonnan gluténmentes tortaszeletet. Viszont számunkra csak sacher tortaszelet volt elérhető gm változatban, azt én sem én sem a lisztérzékeny fiam nem szereti, így mégis kénytelen voltam sütni egy tortát. Az idő szorított, így egy egyszerű, de finom banános csokis-diós torta lett belőle. Végül mindenkinek nagyon ízlett. (Bocs a képért és a díszítetlen tortáért. Csak azoknak való, akik az ízre mennek, a látványra nem :))


Hozzávalók:
5 tojás fehérje felverve pici sóva
5 tojás sárgája
140 g darált dió és mandula vegyesen
1 kk szódabikarbóna
2 evk kakaó
50 g xilit
Krém: 
1 csomag banános puding
3,5 dcl tej
1 doboz tejszín
3 banán
xilit ízlés szerint

A tojások sárgáját habosra keverjük a xilittel. A tojások fehérjét felverjük. Belekeverjük a sárgáját és a darált magvakat. Kis tortaformában 160 fokon tűpróbáig sütjük.
A pudingot megfőzzük, a tejszínt felverjük. Annyi xilittel ízesítjük, amennyivel mi szeretjük. Nekem kb. 4 evk xilit van a pudingban, és 2 evk a tejszínben.
A torta kihűlése után három részre vágjuk vízszintesen. Mikor a puding kihűlt összekeverjük a felvert tejszínnel, a banánokat felkarikázzuk. Összeállítjuk a tortát. Egy lap, krém, banán, második lap, krém, banán, végül a harmadik lap, amire csak krém kerül úgy, hogy a torta oldalára is jusson. 
Akinek van ideje hozzá, leöntheti csokicsíkokkal, vagy karamellel, szerintem menne hozzá, de nekem már nem maradt rá időm.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...