2012. április 18., szerda

Kilófaló kakaós csiga diabetikus csokival

Ismeritek a Lipóti pékségben kapható csokival borított, kókuszreszelékkel megszórt kakaós csigát? Hát én annak sajnos nagy rajongója vagyok. Mivel tudom, hogy elvileg tilos, de nagyon kívántam, megsütöttem otthon kilófaló lisztből és bevontam diabetikus csokival. Nagyon finom lett!

Itt még máz nélkül.

Nem volt túl fotogén, vagy én nem voltam elég ügyes.


Hozzávalók:
220 g kilófal liszt kelt tésztákhoz
1 pohár natúr Aktívia joghurt
fél csomag száraz élesztő
csipet só
20 ml langyos víz
1-2 evk étolaj
1evk édesítő
1 kk cukor
2 evk fehér liszt, ha kell
Töltelék: 
fél doboz krémsajt
1 evk kakaó
1 evk édesítő
1 kk porcukor
2 evk kókuszreszelék
Tetejére:
50 g diabetikus csokoládé
1evk étolaj
2 evk kókuszreszelék

A joghurtott picit meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot és a száraz élesztőt, összekevertem és picit hagytam felfutni. A kilófaló lisztet tálba mértem, tettem bele csipet sót, és a joghurtot a közepébe öntve spirállal elkezdtem dagasztani. A vízhez adtam az édesítőt és az olajat. Annyi vizet adtam hozzá apránként, amivel összeállt a tészta. Nekem kellett bele kis fehérliszt, mert valahogy nem volt elég rugalmas a tészta, de ahogy beletettem a fehér lisztet, épp egy kicsit, rögtön jobb lett. Mivel a kilófaló liszt változó, hogy mennyi folyadékot vesz fel, ráadásul ahogy áll még duzzad, mert sokkal rostosabb, mint a normál liszt, ezért a folyadékot mindenképpen apránként kell hozzáadni és addig gyúrni a tésztát, míg lágy, de rugalmas állagú tésztát kapunk. Belisztezttem a felületét és hagytam kelni egy órát. Mikor duplájára kelt (kell neki egy óra, mert a kilófaló liszt nem szívesen kel meg, legalább is az én tapasztalataim szerint) gyúródeszkára borítottam és megkentem a krémmel, megszórtam kókuszreszelékkel és feltekertem. Csigákat vágtam belőle, pont egy tepsinyi mennyiség lett és míg előmelegedett a sütő 200 fokra, hagytam pihenni, kb. 10-15 perc.
A krém hozzávalóit alaposan elkevertem. Azért kell bele a pici cukor is, mert így nem érzik majd, hogy édesítővel készült. Az a jó ebben a krémben, hogy egyáltalán nem folyt ki, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha vajjal kentem volna meg.
15 percig sültek a csigák. Megvártam míg kihűlnek, addig az olajjal felolvasztottam vízgőz felett a csokit, és a kihűlt csigákat megkentem vele (jó kis maszatolós munka, fontos, hogy meleg legyen a csoki és jó folyékony), majd megszórtam kókuszreszelékkel. Aztán meg alig vártam, hogy megkóstolhassam ezt az egészséges finomságot.
Ettem az ebéd után desszertként, reggelire, kávéhoz és tulajdonképpen az egész tepsinyi mennyiséget én fogyasztottam el, mert Farkasapa szerint csokis kenyér íze van, neki nem jött be.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...