2011. augusztus 4., csütörtök

Áfonyás túrófánk (gluténmentes és zabpelyhes, cukormentes)


50 dkg túró
3 tojás
1 kk Stevia por
A gluténmenteshez 2 evk Schar mix B
A zabpelyheshez  egy maréknyi zabpehyel

2/3 1/3 arányban osztottam a tojásos túrót szét, utána kevertem bele a lisztet a 2/3 részbe, a zabpelyhet az 1/3 részbe. Egy éjszakát pihent a hűtőben, időhiány miatt.
Forró olajban megsütöttem a kézzel formázott pogácsákat, először a gluténmenteset. Mivel a gyerekek nem eszik meg a ilyen újításon átesett cuccokat, ezért az áfonyát csak a végén kevertem bele, abba a részbe, ami Farkasapának jutott, meg a zabpelyhesben. Az olajban sütés miatt biztosan több a kalóriatartalma, hiába cukormentes és zabpelyhes.
Finom lett, nem túl édes. A zabpelyhes szárazabb, a gluténmentes szaftosabb.

Mézes keksz (gluténmentes)

A "Barbara" gluténmentes receptfüzetben szerepel ez a keksz. Egyszer már karácsony előtt elkészítettem, mert Ábel megkóstolta ezt a mézes sütit egy fesztiválon és nagyon bejött neki.
Most valami kis kekszet szerettem volna, de ez egy bevált recept, így most vékonyabbra nyújtottam és keksz formára szaggattam. Nagy sikere volt. Ezek az utolsó darabok, pedig két tepsi süti lett, egy nap alatt elfogyott.

Hozzávalók:
14 dkg Barbara liszt főzéshez
14 dkg Babara liszt kelt tésztákhoz
2 tojás
2 evk méz
150 cs Stevia szirup (vagy 100 g barna cukor)
1 mkk fahéj
késhegynyi szerecsendió
1 kk szódabikarbóna
8 dkg dió

A mézet összekeverem a tojással és az édesítővel. A liszteket összekeverem  a szódabikarbónával és a dióval. Aztán egybe öntöm és először fakanállal, majd kézzel gyúrom. Elég ragadós a tészta, lehet végig fakanállal dolgozni. Lisztezett deszkára borítom, vékonyra nyújtom és keksszaggatóval kiszaggatom. Le lehet kenni a tetejét tojással, lehet díszíteni, de én nem tettem most.

Sajtböbő (vegetáriánus köret)


Ez, egy roppant egyszerű vegetáriánus köret. Nem kell hozzá más, mint sajtok (én fele füstölt, fele trapistát szoktam, de mehet bele pici parmezán is), liszt, vagy kukoricapehelyliszt és tojás, bors. A sajtot lereszelem, a tojást hozzáütöm, fűszerem (só szerintem nem kell, mert a sajtok sósak) és annyi kukoricapehelylisztet, vagy lisztet teszek hozzá, hogy formázható masszát kapjak. Olajban kisütöm. A fiuknak nem annyira jött be, magamnak készítettem, mert a többiek sült karajszeleteket ettek.
A vicc az volt, hogy mikor Krisztián kitalálta, hogy készítsünk ilyet (a barátunknál valami hasonló volt pénteken), akkor rákeresett a neten a receptre és megtalált egyet a Mindmegettén. Én nekiálltam összekeverni a hozzávalókat, de mivel most nem volt itthon kukoricapehelyliszt, aggodalmaskodott. Mondogatta, hogy a recept nem így szólt. Én is megnéztem és mit látok, az én saját receptem a Mindmegettén, én raktam fel még 2005-ben. : )) Mondtam neki, bízza csak rám. Finom lett.

Cukkinis csokoládé kenyér (gluténmentesen)



Hát ez a csokis kenyér egyszerűen varázslatos, tényleg. Olyan finom, puha, fűszeres, hogy szinte elolvad a szájban. És gluténmentes, és egészségesebb, mint a bolti édességek, és kezdők is elkészíthetik, mert pofon egyszerű. Egy angol gasztroblogon találtam, de már nem tudom hol, mert egy gyűjtőoldalt szoktam olvasgatni, ezt, és ha valami nagyon megtetszik, lefordítom a guglival. Ez is egy ilyen volt, alig vártam, hogy elkészítsem, mert nagyon kíváncsi voltam rá. Kinyomtattam, és meglepve láttam, hogy egészen követhető a recept, hiába nem hozzáértő fordította. Akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók:
1/2 csésze olaj
1 csésze barna cukor
2 tojás
1 mkk vanília (akinek nincs vanília pora, vancukor is jó bele)
1,5 csésze lereszelt cukkini
1 csésze liszt
1/4 csésze cukrozatlan kakaó
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
csipet só
1/2 kk fahéj
késhegynyi szegfűszeg
1 tábla Tibi tejcsoki
1/2 csésze dió (opcionális, de akkor két evk-al több liszt kell)

Kiválasztok egy csészét, az enyém 2,5 dcl-es volt. Az olajat, cukrot, tojást és vaníliát robotgéppel szépen kikavarjuk úgy 2 perc alatt. A reszelő legkisebb részén  lereszelem a cukkinit (nem kell kinyomkodni). Hozzáteszerm a cukkinit a cukros keverékhez, azzal is kavargatom picit. Lényeg, hogy a cukor kicsit elolvadjon, ne maradjon benne szemcsés. Egy másik tálban a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, kakaót, fűszereket keverem össze, majd beleöntöm az egészet a cukros keverékbe aprádonként és szépen elkavarom. A végén jöhet a dió és a pici kockákra vágott csoki.
Én a minimuffinsütőben sütöttem belőle 24 kis muffint és még a kisebbik kenyérsütő tepsibe is jutott, ez van a képen, szóval elég sok lesz. A minimuffinokat kb 15 percig kell sütni 180 fokon. Tűpróbával kell ellenőrizni a kenyérformában készültet, hogy átsült -e. Nem érdemes túlsütni, mert lehet, hogy akkor kiszárad.

Nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...