2014. április 23., szerda

Gluténmentes hamburger zsemle

A fiuk tegnap hamburgert rendeltek, ma egész nap itthon vannak, így elkészítettem nekik ebédre. Ez volt a LÉ gyerek zsömléje.
Szépen megkelt, a belseje is finom puha, foszlós volt, de hamburger zsemléhez illően töményebb, mint a normál.



Hozzávalók:
200 g Nutri free mix per pane
1/2 csomag száraz élesztő
(ha frisset használnál, akkor 1/4-e kell)
3 db kockacukor
125 g gm natúr joghurt
50 ml tej
2 dkg olvasztott vaj
1 kk só (ízlés szerint, lehet kevesebb)
1 tojás


Az élesztőt feloldjuk a langyos joghurtos tejben, amibe előzőleg a kockacukrokat is feloldottuk. A lisztet és sót tálba tesszük, ha kicsit felfutott, hozzáöntjük az élesztős keveréket, hozzáütjük a tojást és dagasztani kezdjük. Mikor egynemű a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat és fényes tésztát dagasztunk. Figyelem: a tészta lágy, szinte kenőcsös állagú, olajos-vajas kézzel formázható, a formáját a tepsiben megtartja, nem folyik szét és nem lapul el. Mindent mértem, nekem ennyi volt, de a tojás méretétől is függ, ha úgy érzitek, hogy túl lágy, adjatok hozzá még egy-egy evk lisztet. Többet ne nagyon, mert akkor kemény lehet.
4 zsömlét formáztam vajas kézzel és egy tepsire raktam, fél órát letakarva kelni hagytam. Mielőtt a sütőbe tettem volna, lekentem tojással és kettőt megszórtam szezámmaggal. 200 fokos nedves sütőben sült 25 percet. Félidőben még egyszer megkentem a tojással, hogy szép színe legyen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...