2012. április 13., péntek

Tápióka puding (GM) - minden extra nélkül

Kíváncsi voltam a tápióka gyöngyből készült pudingra nagyon. Mivel alapból GM, ezért már régóta tervbe vettem, hogy kipróbálom, de nem minden sarki közértben lehet kapni tápióka gyöngyöt, ezért egy kicsit váratott magára a megvalósítás. Nemrég a legkedvencebb gyerekműsorban, a "Hogyan készül"-ben láttuk a gyári tápióka puding készítését, amit Ábel rögtön megkívánt (nagy rajongója a bolti pudingoknak) és megígértem neki, hogy készítünk itthon. Az "Ezer fűszer" boltban, a Mammut aljában találtam tápióka lisztet és gyöngyöt, potom 500 forintért 0,5 kg-os csomagot. Nagyon örültem a lelőhelynek.
Nekem nagyon bejött a tápióka íze, alapból kicsit édeskés, soha nem érzett íz. Ha rajtam múlna, sokszor készítenék. Nem cifráztam, tekintve, hogy először készítettem és még tesztelni kellett, hogy egyáltalán ízlik-e a fiuknak. Mondanám, hogy tejberizsszerű, de nem, sokkal pudingosabb, mégis darabosabb textúrájú. A kis gömbök teljesen eltűnnek, inkább masszaszerű lett, és krémes. 
A tápióka liszt szénhidráttartalma 85 g/100 g, ebből egy kislábosnyi mennyiség lesz. Ha édesítővel készítjük, akkor egy adag kifejezetten diétásnak mondható. Ha öt adagra osztom ezt amennyiséget, akkor egy adag energiatartalma (ha édesítőt használok): 138 kcal.Hozzávalók:
100 g tápióka gyöngy
8 dcl tej
annyi víz, amennyi 1 újnyira ellepi a gyöngyöket
ízlés szerint édesítő vagy cukor
pici vanília

A gyöngyöket beöntöm egy tálba és annyi vizet öntök rá, ami egy újnyira ellepi. Fél órát hagyom ázni. Aztán a tejet odateszem főni, a megpuhult gyöngyöket leszűröm és beleöntöm. Lassú tűzön főzni kezdem. Mikor már kissé besűrűsödött beleteszem az édesítőt és kavargatom kicsit. Külön érdekes volt figyelni, hogy sűrűsödik a puding. Akkor zártam el a tüzet alatta, mikor már teljesen sűrű volt, de még volt rajta minimális folyadék. Nekem langyosan is ízlett. Pudingformába kanalaztam és behűtöttem. Bár Ábellel megkóstoltattam, állította is, hogy finom, de aztán az óvodába hiába küldtem, nem ette meg. Majd legközelebb.
Érdemes gyümölcsökkel keverni, szerintem még pohárkrémnek is megállja a helyét, gyümölcsökkel rakva

2 megjegyzés:

mági írta...

Nahát, éppen tegnap utasítottak el egy nagyforgalmú bioboltban, hogy olyan nincs ( tápiókagyöngy ), próbálkoztam, hogy van, de nem akartam vitatkozni, hisz úgy sem volt...előbb-utőbb Ők is rájönnek.
Köszi, hogy írtál róla!

margaretta írta...

Nekem is eltartott egy ideig, míg tényleg vettem. Először eszembe se jutott megkérdezni, mert itt mindig fűszereket vettem. De már felvilágosultam, sokminden van ott, bár picike a bolt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...