2012. június 7., csütörtök

Magos ropogós - egészséges abonett házilag

Reggelire vagy uzsonnára ajánlom ezt szuperegészséges, sokféleképpen variálható kenyérkét. Csupa egészséges hozzávaló teszi alkalmassá akár a diabetikus étrendbe való beépítésre vagy a fogyókúrás étrendben való szereplésre: zabpehely, magok, teljes kiőrlésű liszt. Aki tejmentesen étkezik, a tetején a sajtot cserélje növényi eredetűre, de akár el is hagyható. Lehet fűszerezni sokmindennel: fokhagymával, kis parmezán sajttal, akár dióval, tökmaggal is készülhet. 
A recept csészében van megadva, ami1,5 dcl-es, de az arányok megtartásával szerintem bármilyen mérőeszközzel lehet készíteni, nagyobb, vagy kisebb adagban. A lényeg, hogy magok, zabpehely, víz és teljes kiőrlésű liszt segítségével igen finom, lapos kis kenyereket kapunk. Kell még egy jó szendvicskrém és kész az egészséges reggeli.



Hozzávalók:
1/2 cs szezámmag
1 cs napraforgómag
2 1/2 cs teljes kiőrlésű liszt
1 cs zabpehely
1/2 cs lenmag
1,5 kk só
2 kk sütőpor
2/3 cs kókuszolaj
100 ml víz

A száraz anyagokat összekevertem. Hozzáadtam a nedves hozzávalókat és alaposan összedolgoztam. A tészta ragacsos állagú, de szépen összeáll. Hagyni kell pihenni fél órát, addig jól megszívja magát folyadékkal a zabpehely és a liszt. Két fólia között kinyújtottam kb. 3 mm-esre és pizzavágóval kis lapokat vágtam. Óvatosan sütőpapíros tepsire rakosgattam, a tetejét megszórtam reszelt sajttal és 180 fokon, légkeveréssel 10 percet sütöttem. Mikor a sajt pirosas a tetején, akkor már biztosan jó.
Rögtön a sütés után ropogósan puha, másnap inkább puhák a szeletek.

Kipróbáltam úgy is, hogy a sajtot belereszeltem a tésztába, és élesztővel készítettem. Ha lehet, úgy még finomabb, ropogósabb. Próbáljátok ki!

8 megjegyzés:

BAB írta...

Szia!
Húha, ez nagyon jól néz ki!
Szerinted lehetne gluténmentesen elkészíteni?

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon jól nézz ki és egészséges:))

Bokor Boglárka írta...

Móni! Köszönöm!

Bab! A helyzet az, hogy próbálkozni mindig lehet, a magokat természetesen lehet használni, de a textúráját a zabpehely adja és a teljes kiőrlésű liszt. Ha ehetsz gluténmentes zabpelyhet, akkor szerintem minden további nélkül el lehet készíteni a gluténmentes változatot gluténmentes liszttel. Viszont, ha azt nem használhatsz érdemes próbálkozni rizspehellyel, hajdninapehellyel, de az biztos, hogy akkor kevesebb folyadék kell, ill. a liszt folyadékfelvevő képességétől függ. Ha elkészítem gluténementesen, feltétlenül postolom, de ha esetleg neked sikerül, nagyon örülnék.

Mági írta...

Nagyon jókat találsz ki, ez egy az egyben nálam is nyerő:-)

Névtelen írta...

Szia.
Köszi a receptet nagyon szuper :)Kipróbáltam édesen is. Én édesítőszerrel és fahéjjal bolondítottam .Keksz nagyságúra szaggattam.Pillanatok alatt elfogyott.

Bokor Boglárka írta...

De jó, hogy beszámoltál róla! Örülök, hogy kipróbáltad!

Unknown írta...

Szia, egy kérdésem van csak, a “cs” kb hány grammnak felel meg? Nem biztos hogy Olaszországban egy csomag anyi mint otthon, nagyon köszönöm a válaszodat!

Névtelen írta...

Cs = csésze. . .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...