2011. június 12., vasárnap

Tex-mex házi tortillával

Egy reggel arra ébredtem, hogy nagyon ennék tortillába göngyölt babos - kukoricás krémet, tejföllel és salátával.
Más el sem tudja képzelni reggel, hogy ételre gondoljon, nekem meg csak ilyenek jár a fejem, mert reggel és minden (délutáni) alvás után iszonyú éhes vagyok. Nem tudom, hogy ez örökölhető -e, de apukám, sőt az ő apja is ilyen volt. Legendák keringtek a családban arról, hogy a nagyapám (akit én nem is ismerhettem) egyszer  mosogató levet itta meg, mert túlságosan álmos volt, de farkaséhes, ezért a tálból a szájába döntötte. Én mindig kétkedve hallgattam ezt a legendát, de tény, hogy apukám, aki soha nem ette meg a süteményeket, mikor délutáni alvásából felkelt, megevett mindent, amit a konyhaasztalon hagytunk. Egyszerűen nem is nézte mit töm a szájába, csak lapátolt mindent befelé.
Nálam azért ennyire nem súlyos a helyzet (remélem), de az is tény, hogy reggel alig várom, hogy a kávé mellé ehessek néhány falatot.


Ezért fordulhatott elő, hogy ezzel a recepttel ébredtem.
Most hétvégén végre volt elég időm a tortilla sütéssel pepecselni, így belevágtam.
Hát, csak erős idegzetűeknek ajánlom. Miért is? Lehet, hogy rossz helyről vettem a tortilla receptjét, de nagyon szenvedtem vele. Összeállt, de olyan erősen ragadt a nyújtás során, hogy még annyi lisztet rápazaroltam, mint amennyi a tésztájába került. Tapasztalatom szerint (egyszer-kétszer már vállalkoztam a tortilla sütésre) vigyázni kell, hogy nehogy kiszáradjon, mert arra gyorsan hajlamos.
Akkor a recept:
18,5 dkg fehér liszt átszitállva
15 dkg kukorica liszt átszitálva
2,5 ml meleg víz
Tulajdonképpen ennyi hozzávalóval kell rugalmas, nem lágy tésztát gyúrni, a recept szerint késsel. Én inkább a robotgépem spirálját ill. a kezemet használtam. Állítólag 3 percig kell gyúrni lisztezett felületen, de én mikor szép sima volt a tészta, abbahagytam. 16 részre osztottam, letakartam folpackal és felmelegítettem a palacsinta sütőt szárazon. Ahogy egy gombócot kerek, vékony lappá nyújtottam, leráztam róla a lisztet és beletettem a forró palacsintasütőbe. Kb. 1-1 perc mindkét oldala, de lehet, hogy kevesebb. Mikor szépen pirul, átfordítom. Utána egy tálra raktam és letakartam egy tiszta konyhakendővel, mert mikor megsül elég kemény, de ahhoz, hogy feltekerjem, puhának kell lennie.
A kence:
egy babkonzerv
egy kukorica konzerv
2 evk csípős ajvár (Aldiis Lommé - szerintem nagyon finom)
2 evk paradicsompüré
1 kk mexikói fűszer by Max
egy fej hagyma
ízlés szerint só
Minden mehet a turmixba. Krémnek is finom, el tudom képzelni kenyérre kenve is.
Előkészítettem mindent.
Tejföl - krém - saláta levelek - tortilla
Mehetett a tekercselés. Nem volt könnyű, mert kicsit tört a tortilla. Legközelebb biztos, hogy kipróbálok más receptet rá.
A gyerekeknek persze nem kellett, pedig Ábel kedvéért (bár előre tudtam, hogy nem számíthatok rá) készítettem gluténmentes változatot, ami 4 tortillára volt elég. Ennek is leírom a receptjét. Csodák - csodája, ezt valahogy jobban sikerült, nem volt olyan rossz dolgozni a tésztával.
48 dkg Shar mix B átszitálva
33 dkg kukorica liszt átszitálva
100 ml meleg víz, ill, annyi, amennyivel gyúrható a tészta
Ábel csokikrémmel meglocsolva ette, de nem bántam. Végül is semleges ízű, bármivel lehet tölteni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...