2012. április 4., szerda

GM állatos keksz

Sajnos néhány napot kórházban töltöttünk a kisebbikkel. Ez a csúnya Rota vírus nem hagyott minket békén, amíg le nem taglózta az egész családot. De most már rendeztük sorainkat, már esznek is rendesen a gyerekek.
A kórházból hazaérkezve rögtön sütni vágytam, valahogy terápiásnak éreztem, hogy lefoglaljam magam és ne hagyjak teret a szorongásnak és aggódásnak, hogy mi van, ha visszakerülünk.
Kekszet készítettünk, mert nem sok mindent ehetnek még, de egy otthon készült gluténmentes kekszet biztosan. Hegyben áll otthon a kukorica liszt és mert csak abból ritkán sütök, így próbáltam elhasználni egy kis részét ehhez a kekszhez alapanyagaként.
Igazából csak az aranyos formák miatt miatt mutatom, gondolom a mindenkinek lejön, hogy díszítésben nem vagyok egy ász. :)Hozzávalók:
1/2 csésze kukorica liszt
1/2 csésze kukorica keményítő
1 csésze Schar mix B
1 tojás
10 dkg Liga margarin
pici vanília
csipet só
csipet szódabikarbóna

Csészeként egy 2,5 dcl-es csészét használtam. A száraz alapanyagokat összemértem, elkavartam, hozzákockáztam a margarint és elmorzsoltam vele. Majd a tojást ütöttem bele és sima tésztát gyúrtam. Nem ragadt és jól gyúrható volt. Fél órát pihentettem a hűtőben, majd rizsliszttel lisztezett deszkán kinyújtottam, kb. 3 mm vastagságúra és formákkal kiszúrtuk. Ebben a gyerekek hathatósan segítettek, de a rénszarvas nem volt alkalmas ennek a tésztának a szaggatására, mert túl nagy volt és mire felszedtem és tepsibe tettem, az egyik szétszakadt.
Egyszerű kis diétás, olcsó keksz. A formák aranyosak lettek és a gyerekek vidáman fogyasztották.4 megjegyzés:

haNa írta...

Szia Bogi!
Remélem minden rendben most már veletek!!
A kekszek szuperek lettek...olyan keksz kinézetű a tésztája is. Már csak azt szeretném kérdezni, hogy a mennyiségnél a 1/2 "cs" mit takar?? Csomag? Akkor mekkora csomag pl. a keményítő, mert találkoztam kilós és fél kilós kiszereléssel is már?

haNa írta...

Vagy inkább csésze lesz a "cs"? Ez a tojás és margarin mennyisége kapcsán ugrott be...agyalok a dolgon, látod! :)))

margaretta írta...

Köszi, hogy hozzászóltál, látod, javítottam is. Nem követtem receptet, magam okoskodtam ki a hozzávalókat és a mértékét, és igen, csésze volt, méghozzá egy 2,5 dcl-es. Igazából nyugodtan variálj vele, az a lényeg, hogy összeálljon a tészta és ne törjön. Rendesen alá kell lisztezni, miközben nyújtod, ha esetleg meg akarod sütni.

margaretta írta...

Igen, már kutya baja a fiuknak, ezen a héten már dolgoztam, ők itthon pihentek anyukámmal, jövő héttől indul újra az ovis élet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...