2012. március 22., csütörtök

Diós juharszirupos keksz GM

Ez a recept azonnal megtetszett. Bár az eredeti helyén, Receptművesnél teljes kiőrlésű lisztből készült, de én ilyet nem tudok használni a gluténmentes diétában. Ő ajánlja ott a dió vagy más ízesítők használatát, így én az alábbi változatot alkottam meg. A dió jó liszthelyettesítő és amellett finom is, így bátran használtam, nem is bántam meg.
Azt kell mondanom, hogy valami hihetetlenül finom keksz! Nem gondoltam volna a recept egyszerűségét látva, de pont az egyszerűségében rejlik a titok. Sokszor fog készülni.



Hozzávalók: 
10 dkg vaj megolvasztva
3 evk  juharszirup
8 dkg barna cukor
1 tojás
10 dkg dió
10 dkg gluténmentes liszt (Schar mix B)
1 kk sütőpor
egy pici só
egy pici vaníliakivonat

A vajat megolvasztottam és kicsit kihűtöttem. Belemértem a juharszirupot, a cukrot és a tojást, és jól elkavartam, hogy a cukor ne maradjon szemcsés.
Hozzáöntöttem a száraz anyagokat egyszerre és jól elkevertem azzal is. Kiskanállal adagoltam a sütőpapíros tepsire. és picit elkentem. Elég hígacska volt a massza, gondoltam is, hogy ez nem valami keksz - szerű, de nagyon szépen elterültek (mint a szezámmagos keksznél), ezért bőven kell helyet hagyni közöttük. Egy tepsinyi lett, nagyon-nagyon hamar elfogyott.



2012. március 18., vasárnap

Tökmaglisztes gluténmentes keksz

Egyszer Duendénél olvastam egy zöld zsemle receptet, amibe ő tökmaglisztet tett. Fellelkesültem, hogy ez gluténmentes lisztféle, amit én is tudnék használni Ábel diétájában. Egy kedves cégtől (sajnos már nem emlékszem a nevükre), sikerült is potom 250 forintért beszereznem 1 kg tökmaglisztet. Egyébként nem lehetett akkor még kapni a boltban (most már van a Kooktában, azt hiszem, de nem ilyen, hanem más eljárással készült). Ez tulajdonképpen úgy készül, hogy a tökmagolajat kisajtolják és a visszamaradt töretet megőrlik. Tényleg nagyon zöld, aromás lisztféleség. Sajnos zsemlében nem vált be, mert nem kelt meg a tészta, és már régóta gondolkodtam rajta, hogyan használhatnám keksz készítésre. Eddig nem mertem kísérletezni, de Ritánál olvastam egy tökmaggal készülő kekszreceptet, gondoltam, itt az idő, és elővettem a tökmagőrleményt.
Ez lett belőle:


Tényleg olyan biokeksz íze van. Frissen nagyon jó volt, ropogós, ízletes. A fiuknak is nagyon bejött. Nekem kihűlve már nem nagyon ízlett valamiért, de szendvicskrémmel még fogyasztottam belőle. Tulajdonképpen diétásnak lehet mondani, mivel a tökmaglisztben sok a fehérje és kevés a szénhidrát, ráadásul zsírtalanítva van.

Hozzávalók nálam:
100 g tökmagliszt
100 g gluténmentes liszt (Schar mix B)
35 g gluténmentes zabpehelyliszt
1 tojás
1 tojás sárgája
75 ml olaj
3 evk tejföl
1 kk só

A száraz anyagokat összekeverem, a nedveseket hozzáadva tésztát gyúrok. Fél órát pihentetem. Először Rita receptje alapján készítettem el, de a pihentetés után törékennyé vált a tészta, ezért kellett hozzáadnom még tojást és még pici olajat. Így már ki tudtam nyújtani 3 mm vastagra és ki tudtam szaggatni. Kicsit nehéz volt vele bánni, de nem volt vészes.


2012. március 17., szombat

Olajbogyós kenyér

A márciusi Nők Lapja konyhában jelent meg Vrábel Krisztina receptje, ami első látásra nagyon megtetszett. Mire való egy ilyen hosszú hétvége, ha nem arra, hogy az ember lánya kicsit hosszadalmasabban készülő kenyeret süssön. Mivel este elfelejtettem elkészíteni, reggel láttam neki és délben adtam hozzá a többi lisztet, majd olyan 5-re sült meg. Tökéletesek lettek, isteni finom, puha bélzetű, ropogós héjú csodás kis kenyerek.




Hozzávalók:
250 g BL 80 -as liszt
3 dcl víz
1 kk szárított élesztő

Ezeket lazán, fakanállal nokedli sűrűségű, nem túl egynemű tésztává keverem.
Hagyom kelni úgy 6 órán keresztül. Utána hozzáadok:

250 g sima lisztet (BL 55)
1 kk száraz élesztőt
2 dcl vizet
1,5 kk sót
50 g feldarabolt fekete olajbogyót
2 evk olíva olajat

Beledolgozom a hozzávalókat, kicsit dagasztom fakanállal, majd újra lefedem és két órán keresztül megfeledkezem róla.
Utána egy hólyagos, nagyon laza szerkezetű tésztát találok a tálban, amit lisztezet deszkára borítok, ahogy szétterül, hosszúkás darabokat vágok belőle és lisztezett kézzel egy sütőpapíros tepsire emelek.
A sütőt előmelegítem 230 fokra. 10 perc pihentetés után beteszem a kenyereket, miután a tetejüket megspricceltem vízzel és addig sütöm, míg szép barnás lesz a héjuk.

Igazi hétvégi kényeztetés!

Gluténmentes fordított banános sütemény

Nemrég hódított a gasztrobloggerek között ez a sütemény.Személy szerint én Piszke receptjét vettem alapul, és elkészítettem a gluténmentes változatot. Nagyon egyszerű, mutatós süti. Kár, hogy Ábel nem akarta megkóstolni. Azt mondta, hogy ő másféle banánosra vágyott. "Olyan kereket csinálj, anya, aminek a tetején vannak a banánok". Nem baj, megette a család, mert tényleg nagyon finom, szaftos sütemény volt.




Hozzávalók:
100 g liszt
1/2 cs sütőpor
100 g darált dió
1/2 mk fahéj
125 g natúr joghurt
50 g citromos joghurt
7 g vaj
1 banán szétnyomkodva
2 tojás
1/2 citrom leve
100 g cukor
 pici citromos só
2 banán az aljára
sütőpapír a tepsi kibéleléséhez
3-4 evk juharszirup

A lisztet, diót, sütőport, fahéjat összekeverem. A vajat, a cukrot, a tojásokat, joghurtokat, a villával szétnyomkodott banánt és a pici sót egyneműmé, habossá keverem. Hozzáteszem a száraz anyagokat és alaposan elkeverem. A banánokat félbevágom, megkenem a citromlével és a sütőpapíros tepsi aljára rakosgatom, majd ráöntöm a tésztát. 160 fokon 30-40 percet sütöm. A cukor kevés, nekem így nagyon ízlett, de lehet többet tenni ízlés szerint.
Még melegen vigyázva megfordítom és a banános felét megöntözöm a juharsziruppal.
Hmmm..., nekem nagyon bejött!!!

2012. március 12., hétfő

Gluténmentes krumplis zsemle

Végre - végre tudtam közel zsemle méretű zsemléket sütni. HaNa-tól kérdeztem már, hogy ő miben süti, el is küldte a képét, de én nem tudtam ilyen formát szerezni, eddig. Lehet, hogy az internet annyira megköt, hogy már csak ott tudok keresni, valójában boltban nemigen néztem meg. 
Viszont rögtön másnap találtam az apró.hu-n egy fánkkészítő készletet, aminek az egyik formája mintha zsömle sütő lenne, persze nem az, de éppen megfelel a célnak. Magának a fánksütő formának is örültem, mert a gyerekek imádják a fánkot, én meg utálom az olajban sütést, és régen ki akartam próbálni néhány amerikai fánk receptet, persze gluténmentes változatban. Fel is avattam a fánksütő két formáját (a harmadik egy 6-os muffinsütő), de csak a zsömléről sikerült képeket készítenem, a fánk két perc alatt elfogyott. A tapasztalat az, hogy nagyon alaposan ki kell kenni, mert egyébként beleragad a tészta.


Ezt neveztem ki zsemlesütőnek. Látszik, hogy nem az, de amíg jobbat nem találok, megteszi. 





A zsemléhez a hozzávalókat csak hozzávetőleg tudom megírni, mert nem mértem, inkább arra törekedtem, hogy a tészta állaga a szokásos legyen és mivel a zsemlesütő picike, mindenből kevés kellett. Ami miatt kiemelkedően finom lett, szerintem a főtt krumpli, amit a tésztájába tettem. Puha, szaftos lett tőle, két nap múlva se száradt ki, sőt, most, hogy már három napos és az utolsó darabokat fogyasztja Ábel, mikróban picit megmelegítve szinte teljesen frissé lehet varázsolni.

Hozzávalók:
2 evk főtt, reszelt krumli
fél kk só
1 evk olaj
kb. 120 g Schar mix B
1 kk szárított élesztő
1/2 kk cukor vagy méz
80 ml tej
80 ml víz
1 evk lenmag
szezámmag a tetejére

A szokásos módon tésztát készítek, a zsemlesütő mélyedéseit kiolajozom és nem teljesen a tetejéig megtöltöm tésztával. A tetejét lekenem olajjal, megszórom szezámmaggal, 200 fokon sütöm, míg a teteje szép piros lesz. Hamar sül.

2012. március 11., vasárnap

Sütőzacskós kenyérkék

Reggel egy falat kenyér nem volt otthon, a bolt messze, így belevágtam ebbe a kenyérsütés projektbe, amire nem kizárólag hétvégén lehet sort keríteni, mert ez egy egyszerű recept, két óra összesen sütéssel, kelesztéssel együtt, érdemes munkanapokon is belevágni. A család hálás sóhajjal fogyasztotta a még meleg darabokat, bár ilyenkor fáj igazán a szívem Ábelért, aki csak nézheti, vágyakozva. Brr... ez a legrosszabb ebben az egészben, még akkor is, ha igyekszem az ő kívánságainak is eleget tenni, soha nem örülhet együtt velünk egy finom, meleg péksüteménynek.



Hozzávalók:
330 g BL 80 liszt
200 g langyos víz (lemértem, egyébként 200 ml volt)
fél csomag száraz élesztő (500 g -liszthez való)
1 kk méz
csipet aszkorbinsav
1 csapott kk só
1-2 evk burgonyapehely
1 evk olaj

A hozzávalókból az élesztő felfuttatásával tésztát dagasztok. Egy órán keresztül kelni hagyom egy fedővel ellátott kelesztőtálban (vagy akármiben). Két kisebb sütőzacskót megspriccelek vízzel, előkészítem egy tepsibe. A tésztát kiveszem a tálból, miután a duplájára kelt és hengert formázok belőle, ezt 8 közel egyenlő részre vágom. Kicsit megformázom (én már nem gyúrtam át) és óvatosan behelyezem a sütőzacskóba. A tetejét egy pengével két-három csíkban bemetszem és még 15 percet hagyom kelni. Addig a sütőt előmelegítem 200 fokra és 20 perc alatt megsütöm a kifliket.
Ropogós a héja, puha, könnyű a belseje. Még sokat növekszik a sütőben is.


Kakaós csiga laktózmentesen

A saját készítésű receptkönyvemben külön fül van az "Édes csigák"-nak, mert nagyon szeretem minden formájában (diós, kókuszos, mákos, almás, túrós, vaníliás, kakaós, csokis, soroljam még?). Most nem magunknak készítettem, hanem Farkasapa bulira vitte (jobb is, mert még ki tudja mire vetemedtem volna), de az illata otthon maradt. Nekem amúgy se szabadna ennem ilyesmit, így legalább illatával jóllakhattam (na jó, egyet a széléről megettem, hogy tudjam, finom-e). A tésztájának a receptje Keleti Andrea könyvéből származik, ott karamelles csiga néven fut, és egyszer már elkészítettem itt a blogon is. Könnyű tészta, nagyon jó vele dolgozni és nem szárad ki sütés után sem. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy laktózmentesen volt szabad csak elkészítenem ami ugye azt jelenti, se margarin (persze Ligát használhattam volna, de sehol nem lehet kapni), se tej (azzal kellett volna megöntözni) nem jön szóba. Végül ez lett:



Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dcl víz
6 tk cukor
fél tasak száraz élesztő
pici só
2 tojás sárgája

Töltelék: 
egy evk olaj
2 evk holland kakaópor
3 evk cukor
pici vanília
kevés kókusztej
egy vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból az élesztő felfuttatásával (1 dcl víz + 1 tk cukor + élesztő - 10 perc) tésztát gyúrunk. Nagyon lágy lesz, de nem baj, belisztezzük és kelni hagyjuk egy órát. Ha duplájára kelt téglalap alakúra nyújtjuk (alaposan lisztezzük a deszkát) és az olajjal végigsimítunk a tetején. Megszórjuk az előre összekevert cukros kakaóval, amibe pici vaníliát is szórunk és feltekerjük. Kb. 3 cm-s darabokra vágjuk és egy kisebb méretű tepsibe sorakoztatjuk. Hagyjunk helyet közöttük, mert még kelni fog a tészta. 10-20 percet még kelesztjük, közben 220 fokra bemelegítjük a sütőt és 15 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 perc előtt kivesszük és meglocsoljuk a vaníliás cukros kókusztejjel. 
Szerintem langyosan a legfinomabb, nem érdemes hagyni kihűlni. 


2012. március 7., szerda

Díj


Mivel az én blogom nem számít gasztroblognak, nem is olvassák igazán sokan, csak ha keresővel találnak nálam érdekes recepteket, eddig díjat sem kaptam. A Szeretetrehangoltan blog írója, Mági linkelte be a blogomat, ezúton is köszönöm neki és az alábbiakban továbbadom a stafétát.



Szabályok

1) Linkeld be annak a blogját, akitől kaptad.
2) Tedd ki a blogodra.
3) Jelölj meg 5, kétszáz követőnél kevesebbel rendelkező bloggert, akiknek szívesen tovább adod ezt a díjat.
4) Írj be egy-egy kommentet az 5 díjazottnak, hogy tudjanak arról, díjat kaptak.

Fogadjátok szeretettel:



http://sucreriesandco.blogspot.com

http://bibimoni.blogspot.com

http://sutisarok.blogspot.com

http://veruskonyhaja.blogspot.com

http://liviakonyhasarka.blogspot.com

2012. március 4., vasárnap

Gluténmentes mozis perec



Most végre sikerült szép pereceket készítenem és lefényképeztem, mielőtt a fiukat a közelébe engedtem volna. Nagyon finom volt. Gyanítom, hogy csak frissen jó, de nálunk el is fogyott, mert a család többi részét nem sikerült eltántorítanom attól, hogy ők is elfogyasszanak egy-egy gluténmentes perecet. A hátsó perecen finom megpirult napraforgó magok voltak, de azok könnyebben leperegtek, mint a szezámmag, sajnos. Az a gyerek, aki gluténmentes diétát tart, nagyon hálás lesz, szerintem, igazi péksütemény íze van, egyáltalán nem venni észre, hogy gluténmentes.






Hozzávalók:
150 g Schar mix B
150 g Glutenix fehérkenyér liszt
1 tojás
300 ml langyos víz
1 kk só
fél csomag élesztő

A tészta hozzávalóit összekevertem, egy műanyag uzsonnás zacskóba mértem és a zacskó sarkát kivágtam, olyan egy cm szélesen. A tészta sűrű, de szépen nyomható. Sütőpapíros tepsire perec formákat nyomtam. Megkentem olajjal (szerintem tojásos olaj lenne a legjobb, akkor nem pereg le a mag, de én sajnálok ezért felütni egy egész tojást), megszórtam magokkal. Hagytam úgy 20 percet kelni a kikapcsolt sütőben, majd 220 fokra melegítettem a sütőt, tettem az aljába kis edényben vizet (ez nálam rutin, minden kelt tésztánál teszek, hogy igazából használ-e, fogalmam sincs). Addig sütöttem, míg a teteje megpirult. Tényleg nagyon finom volt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...